Pieczony dorsz w korzennych przyprawach
Znów pieczona ryba na świąteczny stół :). I jeszcze dziś – wszystkie przepisy na Boże Narodzenie w pdf, do pobrania i druku. Cierpliwości :).
Dokładnie umyj dorsza i ponacinaj mu skórę.
W osobnej miseczce przygotuj marynatę: olej rydzowy lub oliwe z oliwek, przyprawy korzenne, czosnek, masala, kurkumę, ocet balsamiczny i sól morską. Następnie natrzyj rybę przygotowaną miksturą, a do środka włóż dwa plasterki cytryny oraz świeży rozmaryn. Tak przygotowanego dorsza wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Wyjmij ze środka cytrynę, włóż rybę do żaroodpornego naczynia i piecz w 200 stopniach około 30 minut.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Właśnie dziś dostałam dorsza prosto z Bałtyku. Zaglądam po inspirację. 🙂