placki_cukinia

Placki z cukinii

Przedstawiam Wam moją dzisiejszą propozycję na kolację. Szybko i zdrowo. Z resztą jak zawsze 🙂 W ramach akcji WZMOCNIJ SIĘ! przedstawiam Wam atuty poszczególnych składników w daniach. O czym powiem Wam dzisiaj?

Skupię się na regularności spożywania posiłków. Już doskonale wiecie, że każdy składnik Waszej diety ma znaczenie, również dla Waszej odporności. Nie mniej ważne są całe posiłki, które je zawierają oraz ich rozkład w ciągu dnia. Zapewnianie sobie odpowiedniej dawki energetycznej oraz regularne spożywanie posiłków jet punktem, o którym nie powinniście zapominać, bo uzupełnianie energii w odpowiednich ilościach gwarantuje Wam, że organizm będzie walczył ze wszystkimi bakteriami i wirusami, które go otaczają ze wszystkich możliwych sił. Dlatego zachęcam Was do tego, aby pilnować jedzenia śniadań w ciagu pierwszej godziny od przebudzenia się, a każdy kolejny posiłek spożywajcie co około 3-4 godziny. Nie zapominajcie również o kolacji, która powinna być zjedzona 2-4 godzin przed położeniem się spać.

Zauważcie, że w ramach akcji #zostańwdomu możecie od nowa ćwiczyć regulowanie godzin spożywanych posiłków! Wykorzystajcie ten czas jak najlepiej dbając o Wasze organizmy!

 

Sposób przygotowania:

Cukinię starłam na grubych oczkach na tarce, odcisnęłam nadmiar płynu i dodałam wszystkie składniki, wymieszałam ręką. Uformowałam placuszki i piekłam w piekarniku około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Możecie również usmażyć je na patelni, pod przykrywką 🙂 Na wierzch dodałam odrobinę gęstego mleczka kokosowego.

 

cukinia_placki

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Bardzo smaczne placki! Uwielbiam cukinię i często robię placki, ale do tej pory w moich plackach z cukinii zawsze była jeszcze marchewka i seler. Dzięki za pomysł na smaczny i zdrowy obiad:)