Placuszki z marchewki i jabłka z masłem konopnym

Dzisiaj kolejna odsłona uwielbianych przeze mnie placuszków. Często pytacie mnie, do czego można wykorzystać masło konopne. Ja używam je do surowych warzyw pokrojonych w słupki, czy warzyw grillowanych. Świetnie sprawdzi się także do owsianki oraz smoothie. A dzisiaj jeszcze jeden sposób jego wykorzystania – jako dodatek do placuszków. Dlaczego staram się dodawać masło konopne do swoich potraw? Nasiona konopii mają idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie.

 

Sposób przygotowania:

Marchew i jabłko obrałam, następnie starłam na tarce o cienkich oczkach. Wymieszałam z mąką, jajkami i szczyptą pieprzu. Placuszki smażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym. Placuszki podawałam z masłem konopnym.

 

 

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ciekawy smak zjadłam z maslem orzechowym i miodem
Szybkie cieple danie
Dobre na początek dnia ,syte

Czy można poprosić o podanie Kaloryczności w 100g ?
Z góry dziękuje !

Calosc ma okolo 900 kcal w zaleznosci od tego jak duze beda marchwki i jablko , nie wliczajac w to dodatku masla konopnego . Kazda lyzka masla konopnego to kolejne 55 kcal.
Wiec zakladajac , ze jest to porcja dla trzech osob mamy 300 kcal w porcji placuszkow + 55 kcal z kazda kolejna lyzka masla konopnego ;).
Osobiście osmażyłabym te placuszki bez masla klarowanego , ktorego lyzka ma ok 112 kcal i wolalabym zamiast tego zjesc wlasnie maslo konopne.
Takie placuszki mozna spokojnie smazyc beztluszczowo na dobrej patelni
Pozdrawiam