Pomysły na Sylwestrowe przekąski!

Nowy Rok już za rogiem! Czy można go zacząć dobrą zabawą, a przy tym smacznie i zdrowo? Znacie mnie, więc wiecie, że moim zdaniem zdecydowanie TAK! Zawsze powtarzam, że zdrowe odżywianie może być przyjemne i nie trzeba z niego rezygnować, nawet podczas sylwestrowej zabawy.

Na dowód przygotowałam dla Was zestaw przepisów, którymi możecie poczęstować swoich bliskich podczas oczekiwania na północ! Są wśród nich zarówno dania na słodko, jak i na słono. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. 🙂

 

Śliwki w czekoladzie

 

 

Składniki:

  • garść suszonych śliwek
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki napoju kokosowego

 

Sposób przygotowania:

Śliwki zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 10 minut. Czekoladę rozpuściłam w ciepłym napoju kokosowym. Odsączyłam śliwki i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Oblałam śliwki czekoladą i pozostawiłam w chłodnym miejscu do wystudzenia.

 

Amarantusowe kulki z orzechami

 

Amarantusowe-kulki

 

Składniki:

  • garść daktyli suszonych, niesiarkowanych
  • 1/2 garści orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki poppingu z amarantusa

 

Sposób przygotowania: 

Daktyle suszone zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 10 minut. Następnie odsączyłam je i zblendowałam z orzechami. Dodałam amarantus i całość wymieszałam. Z przygotowanej masy uformowałam kulki (jeżeli masa będzie zbyt gęsta, możecie dodać odrobinę wody).

 

Faszerowany pomidor

 

 

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 jaja kurze
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • szczypiorek

 

Sposób przygotowania: 

Pomidora przekroiłam na pół i wydrążyłam miąższ. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, wbiłam jajka, dodałam sól, pieprz i pokrojoną w kostkę szynkę oraz miąższ pomidora. Całość mieszałam do momentu ścięcia jaj. Przełożyłam jajecznicę do połówek pomidorów. Danie udekorowałam posiekanym szczypiorkiem.

 

Daktylowe trufle

 

 

Składniki:

  • garść daktyli suszonych, niesiarkowanych
  • 1/2 garści migdałów
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1/4 cytryny
  • cynamon

 

Sposób przygotowania: 

Daktyle suszone zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 10 minut. Następnie zblendowałam odsączone daktyle z posiekanymi migdałami, kakao, sokiem wyciśniętym z cytryny i cynamonem. Z przygotowanej masy uformowałam trufle. Dobra rada — wstawcie je na trochę do lodówki, najlepiej smakują na zimno! 🙂

 

Guacamole z warzywami

 

 

Składniki:

  • 1/2 awokado
  • 1/4 cytryny
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 papryka żółta
  • 1 marchew

 

Sposób przygotowania:

Awokado rozgniotłam widelcem. Dodałam sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz i całość dokładnie wymieszałam. Guacamole podałam z warzywami pokrojonymi w słupki. Tak smakuje idealnie!

 

Sałatka z jajkiem i sosem musztardowym

 

 

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 1 pomidor
  • 3 plastry szynki dojrzewającej
  • 3 plastry pomidorów suszonych w oleju
  • 2 garści rukoli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 cytryny
  • sól morska
  • pieprz
  • 1/2 łyżki nasion słonecznika

 

Sposób przygotowania: 

Jajka ugotowałam na twardo i pokroiłam w ćwiartki. Pomidora i szynkę pokroiłam w kostkę, a suszone pomidory w paski. Rukolę przełożyłam na talerz i dodałam pokrojone składniki. Następnie przygotowałam sos, mieszając musztardę z oliwą i sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i pieprzem. Sałatkę polałam sosem i posypałam nasionami słonecznika.

 

Pikantny krem z dyni z mleczkiem kokosowym

 

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1/2 plastra świeżego imbiru
  • 1/4 papryczki chili
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 szklanki pokrojonej dyni
  • sól morska
  • kurkuma mielona
  • 1/2 szklanki napoju kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 garści migdałów

 

Sposób przygotowania: 

Cebulę, imbir i papryczkę posiekałam. W garnku rozgrzałam tłuszcz i podsmażyłam posiekane składniki. Dodałam dynię, przyprawy, napój kokosowy, wodę i gotowałam do momentu, aż dynia była al’dente. Całość zblendowałam na gładki krem (jeżeli będzie dla Was za gęsty, możecie dodać więcej wody). Gotowy krem posypałam posiekanymi migdałami.

 

Kakaowe muffinki z malinami

 

 

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 1/2 szklanki napoju kokosowego
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól morska
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 garść malin
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania: 

Zmiksowałam razem jajka, napój kokosowy, mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia i sól. Foremki do muffinek wysmarowałam rozpuszczonym tłuszczem. Przygotowaną masę przełożyłam do foremek, dodając na koniec maliny. Muffinki piekłam w 180°C przez około 15 minut. Gotowe babeczki posypałam płatkami migdałowymi. Pychota!

 

Lody o smaku snickers 

 

 

Składniki:

  • laska wanilii
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 garści daktyli suszonych, niesiarkowanych
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty ekologicznej z nerkowców
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1/4 garści migdałów

 

Sposób przygotowania:

Laskę wanilii przekroiłam i wydrążyłam z niej nasionka. Kaszę przepłukałam kilka razy pod bieżącą, zimną wodą i ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie zalałam daktyle gorącą wodą i odstawiłam na około 15 minut. Ugotowaną kaszę zblendowałam z odcedzonymi daktylami, olejem kokosowym, pastą z nerkowców, kakao i nasionkami wanilii. Całość przełożyłam do pojemnika i posypałam posiekanymi migdałami. Danie wstawiłam na kilka godzin do zamrażalki, aby móc się cieszyć pysznymi domowymi lodami!

 

Szaszłyki z krewetkami w marynacie

 

 

Składniki:

  • 140 gramów krewetek tygrysich
  • sól morska
  • 1/4 cytryny
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki sezamu

 

Sposób przygotowania: 

Przygotowywanie zaczęłam od zamarynowania krewetek wieczór wcześniej. Posypałam je solą, skropiłam sokiem wyciśniętym z cytryny i rozpuszczonym tłuszczem. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszałam, po czym włożyłam na noc do lodówki. Zamarynowane krewetki, nadziałam na patyczki do szaszłyków i ugrillowałam z obu stron, aż do zrumienienia na patelni grillowej. Gotowe szaszłyki posypałam posiekaną bazylią i sezamem.

 

Dajcie znać, które dania smakowały Wam najbardziej! Myślę, że niektóre z nich sprawdzą się nie tylko na Sylwestra. Po więcej pomysłów i przepisów zawsze możecie zajrzeć do mojej aplikacji. Znajdziecie ją TUTAJ! 🙂

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany