Pomysły na Sylwestrowe przekąski!
Nowy Rok już za rogiem! Czy można go zacząć dobrą zabawą, a przy tym smacznie i zdrowo? Znacie mnie, więc wiecie, że moim zdaniem zdecydowanie TAK! Zawsze powtarzam, że zdrowe odżywianie może być przyjemne i nie trzeba z niego rezygnować, nawet podczas sylwestrowej zabawy.
Na dowód przygotowałam dla Was zestaw przepisów, którymi możecie poczęstować swoich bliskich podczas oczekiwania na północ! Są wśród nich zarówno dania na słodko, jak i na słono. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. 🙂
Śliwki w czekoladzie
Składniki:
- garść suszonych śliwek
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki napoju kokosowego
Sposób przygotowania:
Śliwki zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 10 minut. Czekoladę rozpuściłam w ciepłym napoju kokosowym. Odsączyłam śliwki i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Oblałam śliwki czekoladą i pozostawiłam w chłodnym miejscu do wystudzenia.
Amarantusowe kulki z orzechami
Składniki:
- garść daktyli suszonych, niesiarkowanych
- 1/2 garści orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
Sposób przygotowania:
Daktyle suszone zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 10 minut. Następnie odsączyłam je i zblendowałam z orzechami. Dodałam amarantus i całość wymieszałam. Z przygotowanej masy uformowałam kulki (jeżeli masa będzie zbyt gęsta, możecie dodać odrobinę wody).
Faszerowany pomidor
Składniki:
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 jaja kurze
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Pomidora przekroiłam na pół i wydrążyłam miąższ. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, wbiłam jajka, dodałam sól, pieprz i pokrojoną w kostkę szynkę oraz miąższ pomidora. Całość mieszałam do momentu ścięcia jaj. Przełożyłam jajecznicę do połówek pomidorów. Danie udekorowałam posiekanym szczypiorkiem.
Daktylowe trufle
Składniki:
- garść daktyli suszonych, niesiarkowanych
- 1/2 garści migdałów
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1/4 cytryny
- cynamon
Sposób przygotowania:
Daktyle suszone zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 10 minut. Następnie zblendowałam odsączone daktyle z posiekanymi migdałami, kakao, sokiem wyciśniętym z cytryny i cynamonem. Z przygotowanej masy uformowałam trufle. Dobra rada — wstawcie je na trochę do lodówki, najlepiej smakują na zimno! 🙂
Guacamole z warzywami
Składniki:
- 1/2 awokado
- 1/4 cytryny
- sól morska
- pieprz
- 1 papryka żółta
- 1 marchew
Sposób przygotowania:
Awokado rozgniotłam widelcem. Dodałam sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz i całość dokładnie wymieszałam. Guacamole podałam z warzywami pokrojonymi w słupki. Tak smakuje idealnie!
Sałatka z jajkiem i sosem musztardowym
Składniki:
- 2 jaja kurze
- 1 pomidor
- 3 plastry szynki dojrzewającej
- 3 plastry pomidorów suszonych w oleju
- 2 garści rukoli
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 cytryny
- sól morska
- pieprz
- 1/2 łyżki nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
Jajka ugotowałam na twardo i pokroiłam w ćwiartki. Pomidora i szynkę pokroiłam w kostkę, a suszone pomidory w paski. Rukolę przełożyłam na talerz i dodałam pokrojone składniki. Następnie przygotowałam sos, mieszając musztardę z oliwą i sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i pieprzem. Sałatkę polałam sosem i posypałam nasionami słonecznika.
Pikantny krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 1 cebula
- 1/2 plastra świeżego imbiru
- 1/4 papryczki chili
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 szklanki pokrojonej dyni
- sól morska
- kurkuma mielona
- 1/2 szklanki napoju kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 garści migdałów
Sposób przygotowania:
Cebulę, imbir i papryczkę posiekałam. W garnku rozgrzałam tłuszcz i podsmażyłam posiekane składniki. Dodałam dynię, przyprawy, napój kokosowy, wodę i gotowałam do momentu, aż dynia była al’dente. Całość zblendowałam na gładki krem (jeżeli będzie dla Was za gęsty, możecie dodać więcej wody). Gotowy krem posypałam posiekanymi migdałami.
Kakaowe muffinki z malinami
Składniki:
- 2 jaja kurze
- 1/2 szklanki napoju kokosowego
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól morska
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 garść malin
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Zmiksowałam razem jajka, napój kokosowy, mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia i sól. Foremki do muffinek wysmarowałam rozpuszczonym tłuszczem. Przygotowaną masę przełożyłam do foremek, dodając na koniec maliny. Muffinki piekłam w 180°C przez około 15 minut. Gotowe babeczki posypałam płatkami migdałowymi. Pychota!
Lody o smaku snickers
Składniki:
- laska wanilii
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 garści daktyli suszonych, niesiarkowanych
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka pasty ekologicznej z nerkowców
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1/4 garści migdałów
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroiłam i wydrążyłam z niej nasionka. Kaszę przepłukałam kilka razy pod bieżącą, zimną wodą i ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie zalałam daktyle gorącą wodą i odstawiłam na około 15 minut. Ugotowaną kaszę zblendowałam z odcedzonymi daktylami, olejem kokosowym, pastą z nerkowców, kakao i nasionkami wanilii. Całość przełożyłam do pojemnika i posypałam posiekanymi migdałami. Danie wstawiłam na kilka godzin do zamrażalki, aby móc się cieszyć pysznymi domowymi lodami!
Szaszłyki z krewetkami w marynacie
Składniki:
- 140 gramów krewetek tygrysich
- sól morska
- 1/4 cytryny
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki sezamu
Sposób przygotowania:
Przygotowywanie zaczęłam od zamarynowania krewetek wieczór wcześniej. Posypałam je solą, skropiłam sokiem wyciśniętym z cytryny i rozpuszczonym tłuszczem. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszałam, po czym włożyłam na noc do lodówki. Zamarynowane krewetki, nadziałam na patyczki do szaszłyków i ugrillowałam z obu stron, aż do zrumienienia na patelni grillowej. Gotowe szaszłyki posypałam posiekaną bazylią i sezamem.
Dajcie znać, które dania smakowały Wam najbardziej! Myślę, że niektóre z nich sprawdzą się nie tylko na Sylwestra. Po więcej pomysłów i przepisów zawsze możecie zajrzeć do mojej aplikacji. Znajdziecie ją TUTAJ! 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…