Przepis na babkę WIELKANOCNĄ

Na Wielkanoc musi być też babka 😉

Moja zdrowsza wersja standardowo jest bez glutenu, co nie znaczy, że jest mniej smaczna, bo smakuje wyśmienicie. Zyska na tym Twoje zdrowie i figura.  Rodzina pewnie też nie będzie miała nic przeciwko ? 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Ubij na wolnych obrotach białka, dodając stopniowo miód, ekstrakt, masło, jajko oraz mąkę z wiórkami. Następnie dodaj rodzynki.Wysmaruj formę olejem kokosowym i oprósz ją mąką. Wlej ciasto do formy. Całość piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

Rozpuść czekoladę w garnku (możesz dodać łyżkę oleju kokosowego) i polej nią babkę.

SMACZNEGO !

Komentarze 37 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Świetny przepis! 🙂 Ja, na tegoroczne święta zdecydowałam się na babkę cytrynową. Również zrobiła furorę wśród bliskich. 🙂 Cudowny czas, cudowna atmosfera <3

Oj wyśmienita wyszła ….rodzina była zachwycona ! Pychotka serio 🙂 dziękuję za ten przepis Aniu.

Babkę robił wczoraj mój chłopak 😀 przepyszna, przydała się podczas długiego spaceru po lesie. Palce lizać, naprawdę moja ulubiona babka!

Babka jest przepyszna. Dziekuje za przepis. Ja nie umiem gotowac, a odkad jestem na Diet by Ann i odkad korzystam z blog a Anii wszytsko smaku nabralo.
Wesolych Swiat dla team’u by Ann i Anii.
Kocham Was !❤️

Czy jak dodajemy miód, olej,ekstrakt ciągle ubijamy czy mieszamy?

Dlaczego temat zmiany mąki na inną w tym przepisie jest skrupulatnie pomi8jany??

Nie będę odpowiadała na pytania czy m zastąpić mąkę kokosową w “mazurku kokosowym”
Proszę wybaczyć…

Witaj Aniu, można użyć cukru kokosowego zamiast miodku? 🙂
Pozdrawiam cieplutko :*

proszę próbować

tak szczerze mówiąc, to nigdy nie robiłam babki na Wielkanoc, ale taka z mąki ryżowej bardzo mi się podoba. Jeśli chodzi o mnie, to mam w planie w tym roku zrobić fit tartę sernikową z musem malinowym na razowo – owsianym spodzie. Palce lizać! ????

Babka upieczona,polowa juz zjedzona,smakuje super!
Wesolych Swiat!

Oł jeaa! Podoba mi się prezentacja wykonania przepisu na filmiku! Teraz nawet ja ogarnę:) dzięki za przepis:)

Ta babka to twarda wyszła i urosłą zaledwie 2 cm i to wszystko nie opłaca sie szkoda czasu i składników. Od formy nawet nie chciała odejsc a bylo wysmarowane olejem. Troche nieudany przepis

Coś źle poszło podczas gotowania 🙂
Reklamacja nie pod tym adresem 🙂 Przepis sprawdzony od wielu lat 🙂
Pozdrawiam

Szkoda, że nie można zdjęć dodać. 😉 Pokazałabym swoje wykonanie. <3 1 raz robiłam i wyszła super :*
Idealna 😀

Dzisiaj dodaję na fb PDF – proszę dodać 🙂

Aaaaaale super ! Robię tą babkę na pewno <3 Dzięki Aniu :*

Aniu czy można miód zastąpić ksylitolem lub stewią? Córka jest na diecie – bez cukru.
Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego dla całej Waszej trójki!

Można… tylko proszę pamiętać, że stewia posiada specyficzny smak… może całkowicie zmienić smak ciasta

Witaj Aniu, w jednym z postów polecasz mleko z Piątnicy. Czy polecasz tylko to ekologiczne czy normalne które można dostać w większym sklepie również?

czy mozna make ryzowa zastapic? niestety nie posiadam takowej w domu 😛 moze maka kokosowa? dziekuje pozdrawiam

Pytanie do tego przepisu : czy olej kokosowy jest w stałej formie czy nalezy go wcześniej rozpuścić trochę, bo nie widzę tego dokładnie na filmiku. z góry dziękuję za odpowiedź, aktywnego dnia 🙂

można rozpuścić, wystarczy jak olej kokosowy jest trzymany w temperaturze pokojowej.

Wygląda wybornie. Mam jedno pytanko czy ciasto jest bardziej zbite czy takie w miarę lekkie i puszyste ? 🙂

Wesołych Świąt Aniu i szczęśliwego rozwiązania 🙂

Witam Aniu.
Chciałabym spytac z jakiego metalu wykonana jest forma na muffinki oferowana w Twoim sklepie.
Czy mogłabyś poddać jakis przepis na babke wielkanocną bez jajek?

Pozdrawiam

Hmmm. Podałam przepis na babkę z jajkami, na blogu przedstawiam moje eksperymentalne oraz sprawdzone przepisy… Ta babka ma w składzie jajka…