Salatka curry z ciecierzyca i soczewica

Sałatka curry z ciecierzycą i soczewicą

Nowy Rok to zazwyczaj nowe postanowienia! Jeżeli wśród Waszych planów pojawiło się zdrowe odżywianie czy zwiększenie ilości spożywanych warzyw – ten przepis będzie idealny dla Was! Ciecierzyca i soczewica stanowią świetne źródło białka roślinnego i sprawiają, że odczuwacie sytość po zjedzeniu sałatki dużo dłużej. Dodatki sprawiają, że kolorystyka składników jest różnorodna i zachęca do jedzenia. Po raz kolejny zapraszam Was do zabawy z kolorami na talerzu, w końcu jemy również oczami! Zdradzę Wam sekret, że łatwiejsze jest uczenie się nowych nawyków żywieniowych właśnie wtedy, kiedy macie możliwość zjedzenia ładnie podanych potraw 🙂

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę i soczewicę ugotowałam według instrukcji na opakowaniu w wodzie z dodatkiem kminku. Na patelnię z rozgrzanym olejem dodałam drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Imbir starłam na tarce i również dodałam go na patelnię. Batata obrałam, pokroiłam w kostkę i piekłam w 180°C przez około 20 minut. Upieczonego batata przełożyłam na patelnię, dodałam ugotowaną ciecierzycę i soczewicę, mieszałam przez kilka minut. Następnie dodałam mleczko kokosowe oraz przyprawy. Zawartość patelni wymieszałam ze szpinakiem. Wierzch sałatki posypałam sezamem i udekorowałam kolendrą oraz baby marchewkami.

 

Salatka curry

 

 

 

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pięknie to danie wygląda i na pewno super smakuje? Wkrótce je wypróbuję? Aniu wyglądasz na bardzo szczęśliwą osobę ? Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ?