Sałatka z grillowanym bakłażanem, morelą i winegretem
Witajcie w styczniowy poranek! Jeżeli potrzebujecie doładowania energetycznego w postaci doskonałego smaku i pięknego połączenia kolorów, to trafiliście doskonale. Przedstawiam Wam bardzo prostą sałatkę, którą każdy z Was może przygotować w domu, również zimą. Przecież nie możemy zapominać o jedzeniu warzyw i owoców zimą 🙂
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokroiłam w plasterki, skropiłam oliwą, przyprawiłam solą i pieprzem. Następnie piekłam go w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut. Możecie go również zgrillować na patelni grillowej dla przyspieszenia procesu przygotowania sałatki 🙂
Pozostałe warzywa umyłam, pokroiłam i przełożyłam do miski. Dodałam do niej również upieczonego bakłażana.
Przygotowałam sos: wymieszałam oliwę, musztardę, miód i sok z cytryny. Konsystencję sosu możecie dopasować do swoich upodobań, dodając odrobinę wody. Gotowym sosem polałam sałatkę i posypałam ją kiełkami.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…