Sałatka z ciecierzycą

Soczewica, groch, fasola, ciecierzyca, soja i orzeszki ziemne, czyli rośliny strączkowe, są doskonałym źródłem błonnika, białka, żelaza, kwasu foliowego (B9) i wapnia. Kwas foliowy odgrywa bardzo ważną rolę w czasie ciąży, może bowiem zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych wad wrodzonych i chorób u płodu. Jedna filiżanka soczewicy, ciecierzycy lub czarnej fasoli potrafi dostarczyć od 65–90% zalecanego dziennego spożycia kwasu foliowego.

 

Sposób przygotowania:

Opłukałam ciecierzycę pod bieżącą wodą, wsypałam do garnka z kminkiem, zalałam wodą w proporcji 1:2 (ciecierzyca:woda), po czym zostawiłam do namoczenia przez całą noc (min. 12 godzin). Rano do wody, w której moczyła się ciecierzyca, dolałam tyle wody, aby uzyskać proporcję 1:3, i gotowałam pod przykryciem ok. 80-90 minut. Pod koniec gotowania dodałam sól morską. Wodę odlałam. Awokado i ogórka obrałam i pokroiłam w kostkę. W osobnym naczyniu wymieszałam wszystkie składniki na dressing. Włożyłam do miseczki ciecierzycę, ogórka i awokado, posypałam świeżą bazylią, a na koniec polałam dressingiem.

 

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani to ma zestaw pomysłów na sałatki. Tylko zrobić a później zjeść. Pozdrawiam.?