Sałatka z grillowanymi warzywami i szynką
Co powiecie na urozmaicenie letniego menu pyszną sałatką z grillowanymi warzywami? Bakłażan i papryka są świetnym źródłem błonnika oraz witaminy C. Podobnie jak natka pietruszki, którą uwielbiam posypywać swoje dania. W bakłażanie znajdziecie także witaminy z grupy B oraz potas i magnez. Samo zdrowie! 🙂
Sposób przygotowania:
Paprykę pokroiłam w paski, a bakłażana w plastry. Posypałam bakłażana solą i odstawiłam na kilka minut, a następnie odsączyłam z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i zgrillowałam paprykę oraz bakłażana z obu stron. Polędwicę pokroiłam w kostkę i dodałam na patelnię. Grillowane warzywa przełożyłam na talerz, a na wierzch dodałam podsmażoną szynkę. Przygotowałam dressing, mieszając oliwę z pieprzem, octem balsamicznym, chili i sokiem z cytryny. Sałatkę polałam dressingiem i posypałam posiekaną natką pietruszki.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…