Sałatka z jajkiem i musztardowym sosem
Sos musztardowy to jeden z najprostszych i najszybszych dressingów do sałatek, który nadaje im wyrazistego smaku. Pamiętajcie, by nie obawiać się dodatku zdrowych tłuszczów (oliwy, pestek, orzechów lub nasion) – to nie tylko źródło energii, ale też budulec błon komórkowych i rozpuszczalnik dla witamin A, D, E i K. O znaczeniu tłuszczów w diecie wspominałam niejednokrotnie, m.in. TUTAJ.
Mam nadzieję, że te piękne kolory na talerzu zachęcą Was do przygotowania sałatki, która będzie dobrą opcją na śniadanie, kolację, a także szybki lunch 🙂
Sposób przygotowania:
Jajko ugotowałam na twardo i pokroiłam w ćwiartki. Pomidora i szynkę pokroiłam w kostkę, a suszone pomidory w paski. Rukolę przełożyłam na talerz, dodałam wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Następnie przygotowałam sos. Wymieszałam: musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i odrobinę wody (aby uzyskać odpowiednią konsystencję). Sałatkę polałam sosem musztardowym i posypałam nasionami słonecznika.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…