Sałatka z grillowanym halloumi

Sałatka z grillowanym halloumi i sosem migdałowym

Sałatki to jedno z moich ulubionych dań. Dlaczego? Można dodać do nich ulubione składniki, osiągając przeróżne kombinacje smakowe. A ich największa zaleta to duża ilość witamin, składników mineralnych i błonnika, bo podstawą są świeże warzywa i owoce. Po świątecznych i noworocznych smakołykach dobrze postawić na coś lekkiego i sycącego zarazem.

Wyrazisty, aromatyczny dressing na bazie sosu sojowego, imbiru i limonki nadaje tej sałatce niepowtarzalnego smaku. Gotowi na tę apetyczną fuzję kolorów na talerzu? 🙂

 

Sposób przygotowania:

Paprykę, ogórka i awokado pokroiłam w kostkę, a marchew starłam na tarce. Ciecierzycę odcedziłam i przepłukałam pod bieżącą wodą. Ser pokroiłam w plastry i zgrillowałam z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.

Przygotowałam sos: wymieszałam pastę migdałową z sosem sojowym, startym na tarce imbirem, sokiem z limonki i kurkumą.

Pokrojone składniki przełożyłam na talerz, wymieszałam z ciecierzycą. Dodałam na wierzch grillowany ser i sos. Całość posypałam świeżą kolendrą i sezamem.

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany