Sandacz w kremowym sosie z brukselką i pęczakiem
Dziś przychodzę do Was z propozycją ekspresowego obiadu! Pieczony sandacz z pysznym, kremowym sosem, porcją warzyw i złocistą kaszą pęczak to zbilansowany posiłek, który z łatwością przygotujecie dla całej rodziny. Nie zapomnijcie (szczególnie w sezonie jesienno-zimowym) o dodatku kurkumy do potraw, która wspomaga działanie układu odpornościowego 🙂
Sposób przygotowania:
Rybę skropiłam sokiem z cytryny, połową oliwy, przyprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Piekłam rybę w 180°C przez około 20-25 minut. Brukselki przekroiłam na pół, przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przyprawiłam solą, pieprzem i polałam pozostałą częścią oliwy. Wstawiłam brukselki do nagrzanego piekarnika i piekłam przez około 8 minut do momentu, aż stały się zarumienione.
Kaszę ugotowałam w osolonej wodzie, a po ugotowaniu wymieszałam z kurkumą. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszkliłam posiekany czosnek, dodałam mleczko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, całość mieszałam i dusiłam do momentu, aż sos lekko zgęstniał. Na koniec dodałam posiekany koperek i bazylię.
Przełożyłam kaszę na talerz, ułożyłam na niej rybę, pieczoną brukselkę, całość polałam sosem i posypałam odrobiną czarnuszki 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…