Sernik z dyni z kremem kokosowym

Zaczynamy kulinarne planowanie Świąt! Kochani – planujemy zakupy!

Pewnie nie da się nie zauważyć, że lubię dynię:). Lubię, nawet bardzo. Postawiłam wykorzystać  ją również przy wypiekach świątecznych. Jak szaleć to szaleć, a co tam 😀

A że święta Bożego Narodzenia bez sernika to nie święta, to zapraszam do skorzystania z mojego przepisu :).

Ciasto:

Ugotuj dynię, następnie pod odsączeniu wody, zmiksuj blenderem. Banana rozgnieć widelcem, dodając do niego mąkę, mleko i pozostałe dodatki (poza rodzynkami i czekoladą- zostawiamy je na koniec). Całość zmiksuj w robocie kuchennym.  Jeśli masa jest zbyt wodnista, dodaj jeszcze mąki.  Na koniec dodaj odstawione rodzynki i kawałki czekolady.
Piekłam w 2 rozmiarach foremek, aby ciasto było piętrowe (od razu uprzedzam pytania:D – nie wiem gdzie kupić takie foremki – dostałam w prezencie od mamy :)) . Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach, następnie pozostaw w piekarniku do wystudzenia.

Masa kremowa:

Puszkę z mlekiem kokosowym włóż przynajmniej na 3 godziny do lodówki, aby mocno się schłodziło. Następnie zbierz śmietankę kokosową (wierzchnia cześć mleczka ok. 100 ml z puszki). Płynną część odlej osobno do szklanki. Dodaj odrobinę soli i ksylitol. Ubijaj ok. 3 minuty. Dodaj wiórki kokosowe i zmiksuj. Śmietana będzie gotowa, kiedy piana będzie całkowicie sztywna.

Kiedy ciasto ostygnie, nałóż na nie masę kremową i poprósz wiórkami koksowymi. Gotowe ciasto trzymaj w lodówce.

Komentarze 17 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Nadal nie wiem czy użyć śmietanki czy płynu z mleka kokosowego. Pomocy

mam tylko takie pytanie, do masy używam tej śmietanki z mleczka kokosowego tak.?;)

Aniu, każdy Twój przepis jest rewelacyjny. Nie wszystkie miałam okazję zrobić własnoręcznie, niektóre czasami troszkę zmieniam ale zawsze są zdrowe i bardzo smaczne 🙂 Zainspirowałaś mnie do założenia swojego bloga, dziękuję.

Droga Aniu 🙂 Mam pytanie odnośnie dodawania do ciasta (lub czegokolwiek, co potem pieczmy) oleju kokosowego. Nie podważam tego, że jest zdrowy, bo sama go stosuję, ale czy nie traci on swoich cennych właściwości i nie zamienia się w niezdrowe tłuszcze, gdy jest poddawany wysokiej temperaturze? W takim razie czy można również na nim bezpiecznie smażyć? 🙂

jest to jedna z zalet oleju kokosowego-ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego można go poddawać obróbce termicznej; jest najzdrowszym olejem do smażenia

Wygląda pysznie ,gdyby nie ten kokos.Bardzo nie lubię smaku kokosa. Czym można go zastąpić? Jeśli w ogóle można.

Super … bez jajek bez drożdży i mleka . Dla Nas idealne 🙂 Zrobimy od razu 🙂
Pozdrawiam

Właśnie czekałam na takie świąteczne przepisy! Smakowicie wygląda i idealnie sprawdzi się na wigilijne śniadanie/lunch w pracy 🙂 Twoje ciasto z batatów zrobiło furorę, teraz muszę tylko wszystko na niemiecki tłumaczyć 😉

Witam Pani Aniu. Mam pytanie niezwiązane z postem, a mianowicie chodzi mi o picie ciepłem wody z cytryną rano przed śniadaniem, znalazłam informacje, że wypicie dwóch szklanek zimnej wody przed śniadaniem poprawia metabolizm, Twoim zdaniem który wybór jest lepszy, ciepła woda z cytryną czy dwie szklanki zimnej ? Pozdrawiam

Jak najbardziej tak, ale picie ciepłej wody z cytryną. Czy to będzie jedna szklanka, czy tez dwie, nie ma większej różnicy, ważne, aby pić wodę podczas dnia (szklanka na godzinę) Cytryna spowoduje zakwaszenie naszego żołądka – przygotuje do procesów trawiennych przed śniadaniem, dodatkowo poprawia perystaltykę jęlit i pobudzi funkcje wątroby.

A czy taką wodę z cytryną można pić cały czas rano i wieczorem? Czy np po miesiącu trzeba zrobić tydzień przerwy?

mmm wygląda pysznie na pewno spróbuję 🙂 Aniu co sądzisz o ciastach z fasoli konserwowej? (fasola, jajka, banan, kakao/karob, siemię lniane mielone, soda, ksylitol). Ostatnio takie zrobiłam i było bardzo smaczne, ciekawa jestem twojej opinii na ten temat.