Sezonowe owoce pod kruszonką
Deser idealny — zapiekane sezonowe owoce pod owsianą kruszonką 🙂
A dla fanów słodkich śniadań dodam, że może być to także element pierwszego posiłku. Wystarczy, że odpowiednio skomponujecie całe danie, dodając do niego źródło białka (np. jogurt naturalny, typu skyr lub grecki) oraz zdrowych tłuszczów — odrobinę nasion (słonecznika, chia, sezamu) lub pokruszonych orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca).
Sposób przygotowania:
Brzoskwinię pokroiłam w kostkę, przełożyłam wraz z malinami do naczynia do zapiekania. Płatki zmieliłam, wymieszałam z kardamonem, solą, syropem klonowym oraz masłem klarowanym. Wyrobiłam masę w dłoniach, aby utworzyć kruszonkę, którą posypałam owoce. Całość zapiekałam w 180°C przez około 15 minut.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…