Sezonowe warzywa i owoce
Lato zbliża się wielkimi krokami, a promienie słoneczne wreszcie zaglądają do naszych okien przez długie godziny. Piękna pogoda sprawia, że nabieramy znacznie więcej siły i ochoty do wstania z łóżek.
Wykorzystujmy ciepłe miesiące i pełnymi garściami chwytajmy płynące z nich korzyści. Zawsze w tym okresie cieszy mnie łatwiejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, od których wręcz uginają się półki na straganach.
Rozmaite kolory zdobią targi i inspirują do kulinarnych eksperymentów oraz wypróbowania nowych przepisów.
Jak wiecie jestem fanką sezonowych warzyw i owoców i w okresie ich występowania staram się je “wykorzystywać” do granic możliwości 🙂 Sezonowe warzywa i owoce są znacznie zdrowsze, bo nie muszą być faszerowane konserwantami, by przetrwać transport z dalekich krajów. Wiele owoców i warzyw, które trafiają na nasze stoły jest zrywanych zanim dojrzeją i spryskiwanych chemikaliami, by przetrwały długi transport.
Sezonowe przysmaki pochodzą najczęściej od lokalnych rolników i temu zawdzięczamy ich niezliczone wartości odżywcze i niższe ceny w stosunku do produktów importowanych.
Preparaty farmaceutyczne, których zadaniem jest uzupełnienie naszej diety w niezbędne witaminy i składniki odżywcze, nigdy nie zastąpią naturalnych źródeł zdrowia.
Sezonowe warzywa i owoce są nie tylko smaczne, ale i bogate w witaminy i składniki mineralne, dzięki którym zachowujemy zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Do koszyka wkładaj produkty, które dojrzewają naturalnie podczas aktualnej pory roku oraz w strefie klimatycznej, w której się znajdujesz. To jest bardzo ważne, by zadbać o najlepszą dla Ciebie dietę.
Nie zapominajmy o zawartych w nich przeciwutleniaczach, które zwalczają wolne rodniki, a zatem spowalniają procesy starzenia. Są źródłem cukrów prostych i złożonych, które dostarczają nam energii. Błonnik wpływa bardzo korzystnie na poziom cholesterolu i reguluje procesy trawienne.
Warto zapoznać się z kalendarzem sezonowości i wiedzieć, po które produkty i kiedy najlepiej sięgać. Jestem szczęściarą, bo moje ukochane buraki mogę kupować cały rok na straganie od lokalnego rolnika, ale niemal wszystkie owoce i warzywa dojrzewają naturalnie tylko kilka miesięcy w roku. Teraz nie przechodzę obojętnie obok koszyczków z soczystymi truskawkami, bo wiem, że już niedługo znikną z półek.
W tym okresie nie wracam z zakupów bez:
- rzodkiewek
- szczawiu
- szpinaku
- szczypiorku
- botwinki
- szparagów
- sałaty
- porzeczek
- moreli
- rabarbaru
- czereśni
- agrestu
- malin
Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów, które podpowiedzą jak można wykorzystać sezonowe warzywa i owoce. Tymczasem uciekam gotować moją ulubioną botwinkę 🙂
Zapraszam do mojej diety –>www.dieta.hpba.pl
Komentarze 16 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Same pyszności, samo zdrowie. A wszystko to można znaleźć u mnie na działce (a właściwie u mojej Mamy). Całe życie jem te wszystkie roślinki, to dla mnie całkowicie normalna sprawa. Nasze, polskie, najlepsze! 🙂
Zapraszam od lipca na borowki Aniu 🙂 swojskie, ekologiczne 🙂
Pani Aniu hejterów aż zazdrość zżera, że nie umieją się ruszyć i zrobić czegoś sensownego w swoim kierunku – w lepszym kierunku! Ah ten świat zazdrości… Także życzę pozytywnej energii i do przodu! PS. Artykuł bardzo, bardzo przydatny ? uwielbiam ten sezon, jest najlepszy!
nie kłam , nie gotujesz sama
tak, tak 🙂 i mam brygadę niań – to też już mi się obiło o uszy 🙂
Pozdrawiam z uśmiechem 🙂
Dobrze, że masz poczucie humory Ania.
Pozdrowienia 🙂
Pani Aniu, niektórzy nie mogą patrzeć na osoby, które w tak znakomity sposób radzą sobie z codziennością. Uszczypliwość bierze się z zazdrości 😉
Aniu czy moglabys zabrac glos w sprawie szczepien dla dzieci? masz jakies zdanie na ten temat ktore najlepsze?
Nigdy się nie wypowiadam w internecie ale czasami, aż człowieka krew zalewa. Uwielbiam Anię i jej sposób na życie, to jak motywuje ludzi i szerzy swoją nabyta wiedzę wśród ludzi. Jest to osoba wykształcona i znająca się na tym co robi. Ale jest chodzi o szczepienia dzieci czy osób dorosłych to taka wiedzę trzeba nabywać u osób wykształconych w tym kierunku. Lekarzy, ale którzy mają ukończone odpowiednie specjalizacje, pielęgniarki, które ukończyły specjalistyczny kurs szczepień. Nikt nie mówi że szczepienia są idealne bo zawsze wiąże się z nimi pewne ryzyko. Bez szczepień wśród ludzi znów panowały by choroby jak Polio czy Odra czy też ospa prawdziwa. Polecam zgłębić taka wiedzę u osób posiadających rzetelne informacje na ten temat.
A tobie Aniu dziękuję za codzienna motywację i wiedzę, która dzięki Tobie zgłębiam. ?❤
Pozdrawiam ?
Aneczko super przepis ja bardzo kocham wszystkie owoce i warzywa.Jesteś Aneczko dla mnie wielką motywacja i inspiracją każdego dnia.Cieszę się bardzo ze jestes.??❤❤???????????????
Aniu , świetny post!! ❤ A poza tym , to jestem zachwycona twoimi nowościami w sklepie.. mam obawy , że zaraz wykupie Ci pół sklepu!! ❤? Czy planujesz coś jeszcze nowego w sklepie w najbliższym czasie? ?
Pani Aniu proszę napisać jak się odżywiać przy trudnościach zajścia w ciąży ,główna przyczyna PCO.Korzystam z Pani przepisów ale może jeszcze mogę pomóc organizmowi bardziej?
Ann bardzo się cieszę , że masz zaufanego rolnika , u którego możesz kupić bieżące , a przede wszystkim naturalne bez chemikaliów warzywa i owoce. Aaaaa również jestem szczęściarą , gdyż mój dziadek posiada działkę ,którą przepisał już na mnie – skaczę z Tobą z radości! <3 Posiadam swoje ekologiczne warzywa i owoce od pietruszki , marchewki , kopru , poru, buraczków , pietruszki , selera , rzodkiewki , sałaty , szpinaku , roszponki , fasolki szparagowej , mięt aż po truskawki, maliny , agrestu , porzeczek ( czerwonych , czarnych i białych ) , winogron , jarzyn , śliwek , wiśni , czereśni, morwy białej i mięty… Dużo słoneczka dla całej rodzinki! Ściskam!
Omomom same dobrocie 😉
Ja ja kiedys wyprobowalam z Twojego przepisu Aniu.
Polecam, jest bardzo smaczna, tak jak wszystkie przepisy z Twoich ksiazek, i programu dietetycznego, bez ktorego nie obejdzie sie moj dzien juz niebawem od roku.
Kocham Was !
Monika
Kasza jaglana z truskawkami i malinami,pyycha! Do tego masło klarowane i cynamon.