Skorzonera, dynia, marchewka z pesto z pietruszki
No to mamy jesień i włączone kaloryfery. Czas również rozpocząć ogrzewanie naszych organizmów :). Odstawiamy surowe warzywa i owoce i zastępujemy je np. pieczonymi. Pamiętamy, że korzeniowe rozgrzewają najlepiej!
Dziś idealny zestaw na przegryzkę np. meczową :). Brakuje tylko mojego ulubionego buraka, ale nadejdzie i jego kolej.
Składniki:
- 1 mała dynia
- 6 łodyg skorzonery
- 1 marchewka
Warzywa pokroiłam, posypałam cynamonem, kurkumą i chilli. Następnie skropiłam oliwą z oliwek i piekłam około 30-40 minut w 170 °C.
Cóż to takiego ta skorzonera?
Zwana inaczej wężymord lub czarny korzeń, a potocznie szparag zimowy lub szparag ubogich. Trochę zapomniane warzywo, a szkoda, ponieważ korzeń jest bogaty w cenne składniki: żelazo, potas, magnez, sód, wapń, karoten i witaminy E, B1, B2 i C. Jest także źródłem fruktozy, dlatego idealnie nadaje się dla diabetyków. Ponadto poprawia pracę mózgu i wzmacnia system odpornościowy.
Niech Was nie zwiedzie jego brzydota, bo pod skórką kryje się prawdziwa uczta dla podniebienia. Szczególnie dla tych, którzy jak ja uwielbiają szparagi.
Co do warzyw?
Do całości przygotowałam szybkie pesto z pietruszki.
Składniki:
- 1 duży pęk pietruszki
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- czosnek
- ocet jabłkowy
- szczypta soli morskiej
Wszystko zmiksowałam i gotowe!
Można kibicować 🙂
Komentarze 4 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Bardzo podobne przegryzki robię! Pycha 🙂 Spróbuję i Twoich, dziękuję za inspirację 🙂
A gdzie tę Skorzonere można zakupić? U mnie nie ma na bazarkach ani w warzywniakach. Patrza na mnie jak na UFO, jak o pytam o tę roślinę.
Fajny pomysł. Skorzonere mama uprawiala na dzialce, musimy do niej wrocic, ma rzeczywiscie ciekawy smak. Przygotuje na najblizszy mecz towarzyski , a może nawet wcześniej! ?
Aniu, w Twoich przepisach nie ma śliwek, ktore uwielbiam! nie lubisz, są nie zdrowe, czy może niewskazane dla sportowców?