Śledzie w orzechach i przyprawach korzennych
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez podania jako jednej z potraw – śledzi . Ja również zaserwuję w tym roku moim gościom śledzie, ale tym razem w orzechach. Przepis jest prosty więc nikt nie powinien mieć problemu z przyrządzeniem.
Przygotowanie:
Rozłóż umyte i osuszone płaty śledzi w misce. W szklance rozrób marynatę, mieszając wszystkie przygotowane na nią składniki. Zalej nią śledzie i dorzuć pokrojoną w półplasterki cebulę. Włóż do lodówki i marynuj około 24 godziny.
Na koniec przygotuj „posypkę” z rozgniecionych w ręku orzechów włoskich i pozostałych składników (wymieszaj). Polej/posyp śledzie i trzymaj w lodówce.
Komentarze 16 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Ania, robie te sledzie juz 3 rok i sa po prostu hitem kazdej Wigilii! Smak jest obledny 🙂 Wesolych Swiat 🙂
śledzi nie moczymy?
Pani Aniu a czy poza swietami poleca Pani śledzie w codziennej diecie. Np na sniadanie bialkowo tluszczowe?
filety śledziowe solone ?
Mam pytanie, może głupie ale po raz pierwszy robię śledzie, czy tą posypkę dodac po 24 h do śledzi i marynaty czy śledzie wyciągnąć z marynaty i wymieszać z posypką ?
Aniu na zdjęciu widać orzechy laskowe a w przepisie są włoskie? Nie przepadam za włoskimi i chcę zrobić ten przepis ale z orzechami laskowymi. Co myślisz?
Można dodać laskowe.
a zamiast oliwy z oliwek może byc olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno?
Fantastyczny przepis
Dziękujemy za przepisy wigilijne 🙂 Prosimy też o podpowiedź co podać na świąteczny obiad w pierwszy dzień świąt, aby było smacznie, zdrowo i zgodnie z tradycją 😉 Pozdrawiam
spokojnie… jeszcze cały miesiąc przed nami… przepisy dodaję co drugi dzień 🙂
A pojawi się jakiś przepis na świąteczna sałatkę jarzynową? 🙂 nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez tej sałatki, a chciałabym przygotować zdrową wersję 🙂 Pozdrawiam!
Ciekawy przepis, idealny na Święta 🙂
Prosty, ale jednak niecodzienny pomysł 😉
A kiedys pisalas ze masz uczulenie na orzechy. Twoich batonow nie ma w piotr i pawel w zielonce pod warszawa
Miałam nietolerancje pokarmową, wyeliminowałam na 1 rok i teraz swobodnie jem 🙂 tak samo z jajkami, po wyeliminowaniu 1,5 roku znowu mogę je jeść 🙂
Super przepis, dziękuję. 🙂
Prosty, a na pewno śledzie wyjdą pysznie 🙂 Z pewnością spróbujemy z rodzinką. 🙂
Aniu, czy jest szansa na podanie przepisu na bezglutenowe pierogi np. z kapustą i grzybami?
Pozdrawiam serdecznie:)