Świąteczna tarta z jabłkami i cynamonem
Pisząc o cynamonie, na myśl od razu przychodzi mi ciepły koc, zimowa aura i świąteczne wypieki. Cynamon to znakomita przyprawa do dań słodkich jak również i tych pikantnych. Posiada bardzo przyjemny, słodko- korzenny aromat i smak.
A jakie działanie kryje się w tej przyprawie w kolorze rdzy?:)
- posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze (hamuje wzrost pleśni) i grzybów candida w jelitach
- jest silnym antyutleniaczem (zapobiega starzeniu)
- pomaga w regulacji cukru we krwi (wzmacnia działanie insuliny)
- pomaga w odchudzaniu– zmniejsza wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim
- poprawia krążenie i rozgrzewa organizm
- jest naturalnym konserwantem – dodany do np. dżemu, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności
- jest świetnym źródłem manganu
- zmniejsza ochotę na słodycze;)
Sposób przygotowania:
Spód ciasta – wszystkie składniki blendujemy, następnie przekładamy do tortownicy i wkładamy na ok 1 h do lodówki.
Warstwa wierzchnia – Jabłka myjemy i usuwamy gniazda z nasieniem. Następnie kroimy je w cienkie paski i skrapiamy cytryną. Dodajemy do nich przyprawy i syrop klonowy i mieszamy tak aby plasterki się nie połamały.
Po upływie czasu wyjmujemy spód ciasta z lodówki i układamy na nim jabłka – jak na zdjęciu.
Przed włożeniem do piekarnika posypujemy cukrem kokosowym oraz żurawiną.
Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut.
Komentarze 28 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Pychotka 🙂
Aniu, czy płatki owsiane należy wcześniej zmielić albo namoczyć?
Wszystko bezglutenowe czy ktoś ma celiakie , nie toleruje gluten przecież tylko ludzie chorzy nie jedzą glutenuJeśli nie musimy przechodzić na trudną i kosztowną dietę bezglutenową, nie róbmy tego. Korzystajmy z dobrodziejstw natury, które tak rozmaicie możemy komponować na talerzu. Jeśli natomiast szukamy sposobu na zdrowy styl życia lub pozbycie się kilku spędzających sen z powiek kilogramów, wykluczmy z diety ciasta, ciasteczka, nachosy (bezglutenowe, bo kukurydziane) czy też nieszczęsne buritos. Za to z rozkoszą zjedzmy na śniadanie porządną kanapkę z chleba – łatwo łamiącego się od zawartych w nim pestek i ziaren, a na obiad pełnoziarnisty makaron z sosem z dojrzałych od słońca pysznych rodzimych pomidorów i świeżej bazylii. Bo pamiętajmy, że zawarty w nich gluten nie jest naszym wrogiem.
Nie rozumiem po co ludzie wstawiają takie komentarze. Po co wchodzi Pani w takim razie na ten blog? Chce Pani jeść gluten to niech szuka Pani przepisów na stronach “glutenowych”.
Ja mam celiakie! I między innymi dla mnie jest ten blog. Moim zdaniem osoby o Pani preferencjach nie muszą korzystać z tej strony, mając taki pogląd o glutenie. Po co więc tak komentować? Proszę się wypowiadać na blogach z glutenem, tam Pani komentarz być może w czymś pomoże. Tutaj jest zbędny.
Upiekłam. Jest super! Troszkę mniej kakao proponuję, bo mocno deserowa . Tortownica mała, ok.24cm jest ok. Nic się nie rozlatuje. Najsmaczniejsza na ciepło 😉
Czy namaczała Pani płatki ?
można zastąpić ksylitolem?
Czy płatki owsiane trzeba namoczyć? Bo właśnie tego nie zrobiłam i spaliłam blender.
A jaką średnicę ma mieć ta tarta, żeby ciasto było tak wysokie jak na zdjęciu?
no wlasnie blender sie spalil :(( czegos tu chyba brakuje bo raczej to ciasto nie wyrosnie…
Dziękuję Ci Aniu za to, że zawsze w każdym poście dajesz z siebie 200%. Nie mogę się doczekać następnego świątecznego przepisu. 🙂 A czy w najbliższym czasie planujesz wydać kolejną książkę?
Aniu, ile gram oleju kokosowego? Bo na szklankę to mi tak ciężko dodać 🙂
Pyszne tylko mi się rozsypał
Na pewno ta tarta pojawi się na moim wigilijnym stole. Dziękuję za przepis.
Jakiej wielkości jest blacha? ilość jabłek była ok ale ciasto nie wyszło jak u Pani było cieniutkie i nic nie urosło a patrząc na to zdjęcie wydaje się jak by urosło a z tych składników to niemożliwe pozdrawiam
Uwielbiam cynamon! Ostatnio najczęściej wykorzystuję go do owsianki i pieczonych jabłek 🙂
Codziennie zaglądam na blog aby sprawdzic nowe przepisy. Bardzo często z nich korzystam.
Czym mogę zastąpić płatki owsiane? ????
Aniu,
podaj proszę wymiary blachy 🙂
Pozdrawiam!
A jakiej wielkości tortownicę użyć?
Pani Aniu jakiej średnicy jest tortownica w której upiekła Pani tartę?
Pozdrawiam
Kocham Twoje przepisy <3 codziennie odwiedzam bloga w oczekiwaniu na nowe przepisy świąteczne i jak patrzę na te zdjęcia to chcę zrobić wszystko na raz 😀 Dziękuję, że wkładasz w to tyle pracy i dzielisz się takimi perełkami z nami!
PS. Nie mogę się doczekać nowej książki, wiadomo kiedy będzie w sprzedaży?
Czym moge zastapic cukier kokosowy?
Aniu, czy syrop klonowy można zastąpić miodem?
Też jestem ciekawa czy można zastąpić cukier kokosowy 🙂
Muszę wypróbować jak najszybciej żeby nie było wpadki na święta. ☺Od niedawna nie jem glutenu i już się martwię o swieta, jakie ciasta zrobic, jakie pierogi… ach mam nadzieję ze pierogi w wersji bezglutenowej też Aniu zrobisz, bo z tego co czytam w Internecie to wychodzi ze sa trudne do zrobienia. Mam jeszcze pytanie: czy mozna zastąpić cukier kokosowy miodem lub ksylitolem czy to już nie będzie ten sam smak? Nie mniej jednak pozdrawiam gorąco Ciebie i męża i czekam na więcej przepisów. Już tuptam nogami na myśl o świętach. ????????
http://hpbanew.client.beyond.pl/pierogi-z-maki-kasztanowej/
Oj dziękuję ślicznie 🙂 wpadłam na ten pomysł już po wpisie i przeszukałam bloga, ale dzięki za odzew. Wyglądają dobrze, jutro może uda mi się kupić mąkę to w weekend spróbuję zrobić. Wyglądają bardzo przyzwoicie i smakowicie. Ale na wigilię myślę raczej o pierogach wytrawnych. Także w tej wersji ciasto raczej nie będzie się nadawać. Ciekawa jestem jak smakuje ciasto z tej mąki ale bez przypraw korzennych. Jeszcze mam jedno pytanie: czy można by było zamrozić takie pierogi?