Świąteczny budyń z kaszy jaglanej
Na świąteczne śniadanie lub przekąskę mam dla Was budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłka, śliwek i korzennych przypraw. Trudno wyobrazić mi sobie święta bez udziału przypraw korzennych takich jak: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa czy goździki. Nadają one niepowtarzalny smak i zapachu, który kojarzy się ze Świętami. Dodatkowo mają działanie rozgrzewające, dlatego dodaję je do moich dań podczas całej zimy. Ale to okres świąteczny obfituje w nie najbardziej ?
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukałam 1-2 razy pod bieżącą, zimną wodą i ugotowałam na mleku roślinnym według opisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodałam cukier kokosowy. Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę, śliwki przekroiłam na pół i wyłożyłam na blachę do pieczenia. Owoce piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż były miękkie. Jeśli używasz śliwek suszonych zalej je wrzątkiem i odstaw na około 15 minut. Wszystkie składniki zblendowałam. Na koniec posypałam budyń Lio Shake o smaku żurawinowym, który idealnie nadał potrawie lekko kwaśnego smaku.
Owoce możesz także karmelizować na patelni – wystarczy rozpuścić olej, dodać cukier kokosowy, następnie dodać pokrojone owoce i dusić po 2-3 minuty z każdej strony.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…