Szaszłyki z Lio Shake szpinakowym
Co prawda ze względów pogodowych sezon grillowy na zewnątrz jest już zakończony, ale jeśli przyjdzie nam ochota na szaszłyka to od czego są piekarniki? 🙂 Dziś zaserwuję troszkę inny przepis do którego wykorzystam Lio Shake szpinakowy, który nada szaszłykom niepowtarzalnej zielonej barwy.
Swój ciemnozielony kolor, szpinak zawdzięcza obecności chlorofilu, który ułatwia organizmowi usuwanie metali ciężkich oraz przyczynia się do redukcji masy ciała. Kartenoidy takie jak luteina oraz zeaksantyna zawarte w jego liściach chronią narząd wzroku przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a także zabezpieczają DNA przed mutacjami, które w konsekwencji mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.
Szpinak jest także źródłem potasu i magnezu, które korzystnie wpływają na pracę mięśni. Jednocześnie potas bierze udział w regulacji ciśnienia krwi, dlatego zwiększenie jego podaży jest wskazane dla osób z podwyższonym ciśnieniem. Magnez natomiast może wpływać na poprawę nastroju u osób cierpiących na złe samopoczucie.
Szaszłyki z Lio Shake szpinakowym
Przygotowanie:
Umyj dokładnie kurczaka i pokrój go w kostkę. Posyp kurczaka majerankiem, solą i pieprzem, a następnie obtocz mocno w Lio Shake szpinakowym. Następnie nabij na przemian na patyk z grubo krojoną cebulą i pieczarkami.
Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 40 minut.
Komentarze 12 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Aniu czy możesz powiedzieć ile mniej więcej kcal ma porcja dla jednej osoby ?
Czym mogę zastąpić lio szpinak? Zwykłym pokrojonym szpinakiem? Pozdrawiam
a proszę spróbować 🙂 nie robiłam w tej wersji jeszcze 🙂
Dziwne te przepisy, bez ładu i składu. Chodakowska ma o wiele lepsze przepisy i nie jakieś wygórowane.
I zdrowe? Eliminowane są alergeny, produkty zaburzające dysbiozę jelit, czy też lektyny itd, itd?
Pani Aniu, proszę o wytłumaczenie części zdania: “… produkty zaburzające dysbiozę jelit…” Co to za produkty?
Aniu co mam zrobić jak warzywa mi nie smakują ? 🙁 próbuje eksperymenruje ale często wychodzi klapa . Przykładowo kupuje marchewkę albo buraka w markecie no i one nie maja dobrego smaku 🙁
Odstawić cukier!! Odkąd nie jem cukru to nawet marchewka jest dla mnie słodka 🙂 odkryjesz smak warzyw, polecam.
Nie jem cukru 🙂 zastępuje go owocami i kaszami
I tez marchewka z ogródka jest pyszna a ze sklepu takie to bez smaku…
Czy zamiast Lio shake szpinak owym można użyć spiruline? Niestety nie mogę złożyć zamówienia na Twoje produkty ze względu na różnice kontynentalne 🙂
Ok. Znalazlam notke na temat spiruliny i wnioskuje, ze nie mozna szpinaku tym zastapic ze wzgledu na obrobke termiczna :]