Szaszłyki z Lio Shake szpinakowym

Co prawda ze względów pogodowych sezon grillowy na zewnątrz jest już zakończony, ale jeśli przyjdzie nam ochota na szaszłyka to od czego są piekarniki? 🙂 Dziś zaserwuję troszkę inny przepis do którego wykorzystam Lio Shake szpinakowy, który nada szaszłykom niepowtarzalnej zielonej barwy.

img_7169

Swój ciemnozielony kolor, szpinak zawdzięcza obecności chlorofilu, który ułatwia organizmowi usuwanie metali ciężkich oraz przyczynia się do redukcji masy ciała. Kartenoidy takie jak luteina oraz zeaksantyna zawarte w jego liściach chronią narząd wzroku przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a także zabezpieczają DNA przed mutacjami, które w konsekwencji mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.

Szpinak jest także źródłem potasu i magnezu, które korzystnie wpływają na pracę mięśni. Jednocześnie potas bierze udział w regulacji ciśnienia krwi, dlatego zwiększenie jego podaży jest wskazane dla osób z podwyższonym ciśnieniem. Magnez natomiast może wpływać na poprawę nastroju u osób cierpiących na złe samopoczucie.

Szaszłyki z Lio Shake szpinakowym

Przygotowanie:

Umyj dokładnie kurczaka i pokrój go w kostkę. Posyp kurczaka majerankiem, solą i pieprzem, a następnie obtocz mocno w Lio Shake szpinakowym. Następnie nabij na przemian na patyk z grubo krojoną cebulą i pieczarkami.

Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 40 minut.

Komentarze 12 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu czy możesz powiedzieć ile mniej więcej kcal ma porcja dla jednej osoby ?

Czym mogę zastąpić lio szpinak? Zwykłym pokrojonym szpinakiem? Pozdrawiam

a proszę spróbować 🙂 nie robiłam w tej wersji jeszcze 🙂

Dziwne te przepisy, bez ładu i składu. Chodakowska ma o wiele lepsze przepisy i nie jakieś wygórowane.

I zdrowe? Eliminowane są alergeny, produkty zaburzające dysbiozę jelit, czy też lektyny itd, itd?

Pani Aniu, proszę o wytłumaczenie części zdania: “… produkty zaburzające dysbiozę jelit…” Co to za produkty?

Aniu co mam zrobić jak warzywa mi nie smakują ? 🙁 próbuje eksperymenruje ale często wychodzi klapa . Przykładowo kupuje marchewkę albo buraka w markecie no i one nie maja dobrego smaku 🙁

Odstawić cukier!! Odkąd nie jem cukru to nawet marchewka jest dla mnie słodka 🙂 odkryjesz smak warzyw, polecam.

Nie jem cukru 🙂 zastępuje go owocami i kaszami

I tez marchewka z ogródka jest pyszna a ze sklepu takie to bez smaku…

Czy zamiast Lio shake szpinak owym można użyć spiruline? Niestety nie mogę złożyć zamówienia na Twoje produkty ze względu na różnice kontynentalne 🙂

Ok. Znalazlam notke na temat spiruliny i wnioskuje, ze nie mozna szpinaku tym zastapic ze wzgledu na obrobke termiczna :]