Tarta daktylowo – owsiana
Spotkałam, w swoim życiu niewiele osób, które nie lubią ciast:) Sama również często grzeszę i przygotowuję zdrowe słodkości, nie tylko dla gości 🙂
Szczególnie takie, które mają w swoim składzie daktyle, do których mam szczególną słabość. Zbliżają się jesienne i deszczowe dni, ale nie oznacza to, że mają być smutne i ponure! Rozwesel siebie i swoich bliskich serwując pyszne ciasto dla całej rodziny. Wykonanie jest banalnie proste i szybkie, więc nie ma co zwlekać:) Do dzieła Panowie i Panie.
Ciasto daktylowo- owsiane
Przygotowanie:
Zalej daktyle wrzącą wodą i mocz je ok. 15 minut. Następnie zblenduj i dodaj do nich sok z połowy cytryny. Możesz także dodać szczyptę sody oczyszczonej. Wrzuć całość do rondelka i podgrzej.
Do osobnej miski wsyp płatki owsiane, mąkę kokosową, olej kokosowy i cynamon. Wymieszaj produkty. Na papier do pieczenia lub do foremki na ciasto dodaj połowę nakładu owsianego, po czym dodaj masę daktylową. Na górze dodaj pozostałą część mikstury owsianej. Piecz ok 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze 29 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Przepyszne ?
Tarte zrobilam w Swieta dwa razy. za drugim zmienilam przepis, proporcje podwoilam bo na mala foermke wyszla dosc plaska. Na wierzch nie dawalam masy ze spodu a posypalam za to obficie wiorkami kokosowymi i posiekanymi orzechami. Jadlam to caly tydzien i niemal nic nie przybralam na wadze wiec mozna Swieta spedzic na objadaniu sie ale zdrowo ;D
ja zrobiłam w formie babeczek, niestety też się sypią
Witam,prosze o pomoc zrobiłam dzis i sypie sie ?? dlaczego sie nie skleiło co jest nie tak w przepisie jest woda kiedy mam ja dać ??? prosze o pomoc chce zrobic jeszcze raz
Uzyj troche wiecej oliwy do masy owsianej, woda to ta 1/3 szklanki w ktorej moczysz daktyle, blendujesz calosc z polowa soku z cytryny. Powodzenia!
Użyłam mąki ryżowej, pychotka !!!!!!!!
Zrobiłam, przepyszna, jednak sama góra wyszła mi bardzo sypka i sucha i nie przypadła do gustu domownikow (może to i lepiej bo dla mnie była idealna i mogłam zjeść całą 🙂 ). Z racji, że nie jestem samolubem i sprawia mi ogromną przyjemność jak mojemu narzeczonemu smakują zdrowe “zamienniki”proszę o radę jak temu zapobiec.
Pyszna! Dodałam mąkę kasztanową 🙂
Super ???? Jutro zrobie ☺
można wiedzieć jakiej wielkości była foremka?
O super! Biedna maka kokosowa stoi w szafce i nie wiem co z nia zrobic. Bylaby tarta, ale pozarlam wszystkie daktyle 😉 bedzie trzeba uzupelnic i zrobic 🙂
Czy mąkę kokosową można zastąpić np; ryżową?
Witam, czy osoby z candida mogą jeść raka tarte? Pozdrawiam
Zrobione 🙂 Pychaaaaaaaaaa 🙂
Ciekawe. Kiedyś wypróbuję.
Jutro robie ! 🙂
Wygląda przepysznie! Podziwiam Cię za pomysłowość, smaczne i zdrowe w jednym a do tego jak wygląda 🙂
maka razowa zamiast kokosowej (dla tych ktorym glutennie przeszkadza ) ?
czy daktyle mogą byc suszone ?
Czym mogę zastąpić mąkę kokosową? Mogę np zblendować płatki owsiane?
Pozdrawiam ☺
Wyglada pysznie 🙂 juz dzisiaj upiekłam ciasto bezglutenowe, inspirowane Twoimi przepisami. Ale następnym razem zrobię tą tartę 😉 Pozdrawiam ! I dsiekuje za kolejną inspirację.
Właśnie ją zrobilam ! Pyszna !!!
jaką mąką można zastąpić mąke kokosową? ryżową albo gryczaną?
Super!Wszystko mam w domku,zabieram sie do pieczenia 🙂
Czy mąkę kokosową można zastąpić inną?
Pozdrawiam :* ????
Ale super przepis! Zaraz zrobie na niedziele!
Czy daktyle blendowac razem z woda ?
Przepis super, uwielbiam twoje ciasta Aniu
Wow, proste i szybkie. Muszę dziś spróbować.