Tarta daktylowo – owsiana

Spotkałam, w swoim życiu niewiele osób, które nie lubią ciast:) Sama również często grzeszę i przygotowuję zdrowe słodkości, nie tylko dla gości 🙂

P1000772

Szczególnie takie, które mają w swoim składzie daktyle, do których mam szczególną słabość. Zbliżają się jesienne i deszczowe dni, ale nie oznacza to, że mają być smutne i ponure! Rozwesel siebie i swoich bliskich serwując pyszne ciasto dla całej rodziny. Wykonanie jest banalnie proste i szybkie, więc nie ma co zwlekać:) Do dzieła Panowie i Panie.

Ciasto daktylowo- owsiane

Przygotowanie:

Zalej daktyle wrzącą wodą i mocz je ok. 15 minut. Następnie zblenduj i dodaj do nich sok z połowy cytryny. Możesz także dodać szczyptę sody oczyszczonej. Wrzuć całość do rondelka i podgrzej.

Do osobnej miski wsyp płatki owsiane, mąkę kokosową, olej kokosowy i cynamon. Wymieszaj produkty. Na papier do pieczenia lub do foremki na ciasto dodaj połowę nakładu owsianego, po czym dodaj masę daktylową. Na górze dodaj pozostałą część mikstury owsianej. Piecz ok 30 minut w 180 stopniach.

Komentarze 29 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Tarte zrobilam w Swieta dwa razy. za drugim zmienilam przepis, proporcje podwoilam bo na mala foermke wyszla dosc plaska. Na wierzch nie dawalam masy ze spodu a posypalam za to obficie wiorkami kokosowymi i posiekanymi orzechami. Jadlam to caly tydzien i niemal nic nie przybralam na wadze wiec mozna Swieta spedzic na objadaniu sie ale zdrowo ;D

Witam,prosze o pomoc zrobiłam dzis i sypie sie ?? dlaczego sie nie skleiło co jest nie tak w przepisie jest woda kiedy mam ja dać ??? prosze o pomoc chce zrobic jeszcze raz

Uzyj troche wiecej oliwy do masy owsianej, woda to ta 1/3 szklanki w ktorej moczysz daktyle, blendujesz calosc z polowa soku z cytryny. Powodzenia!

Zrobiłam, przepyszna, jednak sama góra wyszła mi bardzo sypka i sucha i nie przypadła do gustu domownikow (może to i lepiej bo dla mnie była idealna i mogłam zjeść całą 🙂 ). Z racji, że nie jestem samolubem i sprawia mi ogromną przyjemność jak mojemu narzeczonemu smakują zdrowe “zamienniki”proszę o radę jak temu zapobiec.

O super! Biedna maka kokosowa stoi w szafce i nie wiem co z nia zrobic. Bylaby tarta, ale pozarlam wszystkie daktyle 😉 bedzie trzeba uzupelnic i zrobic 🙂

Witam, czy osoby z candida mogą jeść raka tarte? Pozdrawiam

Wygląda przepysznie! Podziwiam Cię za pomysłowość, smaczne i zdrowe w jednym a do tego jak wygląda 🙂

maka razowa zamiast kokosowej (dla tych ktorym glutennie przeszkadza ) ?

Czym mogę zastąpić mąkę kokosową? Mogę np zblendować płatki owsiane?
Pozdrawiam ☺

Wyglada pysznie 🙂 juz dzisiaj upiekłam ciasto bezglutenowe, inspirowane Twoimi przepisami. Ale następnym razem zrobię tą tartę 😉 Pozdrawiam ! I dsiekuje za kolejną inspirację.

jaką mąką można zastąpić mąke kokosową? ryżową albo gryczaną?

Czy mąkę kokosową można zastąpić inną?
Pozdrawiam :* ????