Tarta jaglana z przyprawami korzennymi
Mimo, że święta już minęły, w mojej kuchni wciąż unoszą się niesamowite zapachy korzennych przypraw. Cynamon, kardamon, goździki, wanilia, kakao… Uwielbiam korzystać z tych składników szczególnie zimą. Tym razem użyłam ich do przygotowania szybkiego, bezglutenowego ciasta z masą na bazie kaszy jaglanej 🙂
Sposób przygotowania:
Daktyle namoczyłam we wrzątku, następnie je odsączyłam, dodałam nasiona słonecznika, cynamon, kakao, jajko i zblendowałam całość na jednolitą masę. Tak przygotowaną masą wyłożyłam spód okrągłej foremki o średnicy 26 cm. Piekłam go przez około 10-15 minut w 180°C.
W międzyczasie przepłukałam kaszę jaglaną pod bieżącą wodą i gotowałam na średnim ogniu. Kiedy kasza wchłonęła całą wodę, wlałam mleko roślinne, dodałam przyprawy korzenne, wanilię i całość gotowałam do momentu, aż kasza stała się miękka. Rodzynki sparzyłam we wrzątku. Ugotowaną kaszę jaglaną zblendowałam z musem kokosowym na gładką masę. Dodałam rodzynki i wymieszałam.
Na upieczony i wystudzony spód ciasta nałożyłam masę kokosowo-jaglaną. Wstawiłam ciasto do lodówki na około pół godziny. Następnie dodałam na wierzch masło orzechowe, startą gorzką czekoladę i wstawiłam ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorowałam je laskami cynamonu 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…