Tofu z boczkiem
Dziś zaserwuję, niecodzienne połączenie boczku i tofu. Do tego dodam do smaku pastę tahini i curry. Masz ochotę spróbować? 🙂
Tahini czyli pasta sezamowa, produkowana jak sama nazwa wskazuje na bazie nasion sezamu. Bardzo lubię dodawać ja do potraw, ponieważ dodaje niepowtarzalnego smaku nawet zwykłym potrawom. W czasie zimniejszych miesięcy warto zaopatrzyć się w słoiczek tahini, ponieważ jest on zdrowym, energetycznym tłuszczem, który zawiera wapń, magnez, potas czy też żelazo.
Tofu z boczkiem
Sposób przygotowania:
Boczek pokój w kostkę, dodaj sos tahini oraz pastę curry. Posiekaj drobno cebulę i dodaj do boczku. Posyp pieprzem cayenne i wszystko podduś.
Na osobnej patelni podsmaż tofu pokrojone w kostkę, tak aby uzyskało lekko brązowy kolor. Połącz wszystkie składniki, dodając resztę przypraw. Dodaj odrobinę wody i duś 10 minut. Przełóż do miseczki i posyp sezamem.
Komentarze 4 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Pani Aniu. Jak często można spożywać produkty sojowe, żeby było zdrowo? Próbowałam już jajecznicy z tofu z sezamem wg Pani przepisu i stałam się jego fanką ???? Pozdrawiam ❤️
2 łyżki tahini? Czy jakiś sos zrobiony z tahini?
Ciekawe połączenie!
Aż ślinka cieknie 😉
Wow! Po przeczytaniu już sobie wyobrażam, jak to musi cudnie pachnieć i smakować 😉