Tofu z boczkiem

Dziś zaserwuję, niecodzienne połączenie boczku i tofu. Do tego dodam do smaku pastę tahini i curry. Masz ochotę spróbować? 🙂

Składniki:
  • 400 g ugotowanego boczku pokrojonego w małe kawałki
  • 200 g tofu pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu tahini
  • 1 łyżka pasty curry
  • sezam do posypania
  • przyprawy: majeranek, tymianek, sol morska, kurkuma, pieprz cayenne

Tahini czyli pasta sezamowa, produkowana jak sama nazwa wskazuje na bazie nasion sezamu. Bardzo lubię dodawać ja do potraw, ponieważ dodaje niepowtarzalnego smaku nawet zwykłym potrawom. W czasie zimniejszych miesięcy warto zaopatrzyć się w słoiczek tahini, ponieważ jest on zdrowym, energetycznym tłuszczem, który zawiera wapń, magnez, potas czy też żelazo.

Tofu z boczkiem

Sposób przygotowania:

Boczek pokój w kostkę, dodaj sos tahini oraz pastę curry. Posiekaj drobno cebulę i dodaj do boczku. Posyp pieprzem cayenne i wszystko podduś.
Na osobnej patelni podsmaż tofu pokrojone w kostkę, tak aby uzyskało lekko brązowy kolor. Połącz wszystkie składniki, dodając resztę przypraw. Dodaj odrobinę wody i duś 10 minut. Przełóż do miseczki i posyp sezamem.

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu. Jak często można spożywać produkty sojowe, żeby było zdrowo? Próbowałam już jajecznicy z tofu z sezamem wg Pani przepisu i stałam się jego fanką ???? Pozdrawiam ❤️