CYKL DROGA DO ZDROWIA: Trendy żywieniowe 2020 roku
Każdy rok niesie ze sobą określone mody, trendy i kierunki rozwoju w danej dziedzinie. Jest tak również w przypadku żywienia. Choć wiemy na ten temat bardzo dużo, nauka wciąż Nas zaskakuje i pokazuje, że jeszcze wiele przed Nami. W związku z tym mamy coraz większe wymagania, szukamy nowych rozwiązań i chcemy wiedzieć, jak się odżywiać, by zachować pełnię zdrowia.
Jakie nowinki przyniósł nam miniony rok? Jak zmieniły się oczekiwania konsumentów? Na czym skupiliśmy swoją uwagę i jakie wyzwania czekają Nas w najbliższym czasie w kwestii żywienia? Spróbujemy odpowiedzieć na te pytania w dzisiejszym wpisie z cyklu “Droga do zdrowia. Czy wiesz, że…?” 🙂
Żywienie w zgodzie z naturą
Rok 2020 był wyzwaniem dla Nas wszystkich. Panująca sytuacja w wielu przypadkach sprawiła jednak, że mogliśmy więcej czasu poświęcić na realizację kuchennych inspiracji. Wszystko to sprzyjało trendowi, który panuje już od kilku lat. Zwracamy coraz większą uwagę na to, by kupowane przez Nas produkty spełniały kryteria zrównoważonego rozwoju i nie szkodziły środowisku. Powracamy do zakupów na lokalnych rynkach i w małych sklepach. Ważna jest dla nas nie tylko cena i jakość produktu, ale też jego pochodzenie. Według raportu niezależnej agencji badawczej CMR, żywność ekologiczna jest najszybciej rosnącym segmentem rynku w Polsce i nie spowalnia tego nawet pandemia. Chętniej kupujemy certyfikowane ekologiczne owoce, warzywa, jaja, ale też produkty zbożowe i oleje roślinne.
Diety roślinne
Diety roślinne (w tym wegetariańska i wegańska) cieszą się coraz większą popularnością. Rezygnujemy i ograniczamy spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego z różnych powodów: etycznych, środowiskowych, czy też zdrowotnych. Nie ulega wątpliwości, że taki sposób żywienia może przynieść wiele korzyści naszym organizmom. Wyniki badań wskazują, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na nowotwory złośliwe, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę, czy otyłość. Najnowsze “Zalecenia zdrowego żywienia” opublikowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH w październiku 2020 roku zwracają uwagę na konieczność zmniejszenia spożycia przede wszystkim mięsa czerwonego i jego przetworów na korzyść warzyw, owoców i nasion roślin strączkowych.
Coraz więcej badań naukowych podkreśla, że dostarczenie odpowiedniej ilości białka do organizmu jest możliwe przy korzystaniu wyłącznie z roślinnych źródeł tego makroskładnika (choć niewątpliwie istotny jest tutaj właściwy stosunek poszczególnych aminokwasów w ciągu całego dnia). Na moim blogu znajdziecie osobny wpis na ten temat (wystarczy wejść TUTAJ). Przypominam, że w moim sklepie TUTAJ dostępne są także wegańskie odżywki białkowe w różnych smakach, które mogą stanowić dobre uzupełnienie diety w ten składnik 🙂
Modne diety: dieta SIRT i ketogeniczna
W ostatnim czasie w mediach coraz częściej napotkać możemy informację na temat zaskakująco frapującej diety sirtuinowej (Sirtfood Diet). Według zwolenników diety daje ona niezwykłe efekty poprzez aktywację w organizmie grupy specjalnych białek (sirtuin), które m.in. chronią organizm przed szkodliwymi skutkami działania stresu oksydacyjnego, regulują metabolizm, opóźniają proces starzenia. Dieta obfituje w produkty takie jak: zielona herbata, owoce cytrusowe, jagodowe, zielonolistne warzywa i podzielona jest na 2 fazy, z czego pierwsza uwzględnia m.in. spożycie kilku porcji zielonych soków. Czy dieta ta jest skuteczniejsza niż tradycyjna zdrowa, zbilansowana dieta redukcyjna? Na dzień dzisiejszy brakuje danych na ten temat, z pewnością jednak warto do codziennego jadłospisu włączyć prozdrowotne produkty, na których się opiera.
Wciąż nie słabnie zainteresowanie wysokotłuszczową dietą ketogeniczną. Ma ona równie wielu zwolenników, co przeciwników. W literaturze naukowej pojawia się jednak coraz więcej badań nad jej możliwościami terapeutycznymi w zakresie wspomagania leczenia chorób neurodegeneracyjnych i z pewnością będzie ich coraz więcej. Jakie są długoterminowe efekty stosowania takiej diety? Czy może ona być skuteczniejsza w redukcji masy ciała niż standardowa dieta z deficytem energetycznym? Na te pytania wciąż szukamy odpowiedzi.
Mniej cukru
“Cukier krzepi!” – głosiło jedno z najsłynniejszych haseł przedwojennej Polski. Dziś nie mamy już złudzeń, że wysokie spożycie cukru jest poważnym problemem ludności wielu krajów świata i przyczynia się do wzrostu zachorowań np. na cukrzycę typu II, otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego i wiele innych. Więcej na ten temat pisałam TUTAJ. Aby zapobiec epidemii chorób dietozależnych, coraz więcej osób ma świadomość, że ograniczenie spożycia cukru z dietą jest niezbędne. Znajduje to również odzwierciedlenie w zmianach podatkowych w postaci tzw. “podatku cukrowego”. W 2021 roku zapłacimy więcej za napoje słodzone cukrem i słodzikami. Czy jest to skuteczny sposób walki z problemem nadmiernego spożycia cukru? W tej kwestii jak zwykle zdania są podzielone. Mam jednak nadzieję, że dzięki temu więcej osób zwróci uwagę na ten problem.
Uważne jedzenie – czyli nie tylko dieta
Odpowiednio zbilansowana dieta połączona z regularną aktywnością fizyczną pozostaje podstawą zdrowego stylu życia. Coraz więcej danych pokazuje jednak, że nie wystarczy dobrze skomponowany posiłek, ale ważne są także okoliczności jego spożycia, nasze podejście do samej diety i własnej osoby. Pozytywne nastawienie, brak zakazów, świadomość i uważność – to słowa, które mogą być kluczem do sukcesu. Czasem lepiej odpuścić, pozwolić sobie na relaks i nie karać w myślach za niezrealizowany trening, czy niekoniecznie zdrowy posiłek. Nasz komfort psychiczny jest równie ważny. Elastyczne podejście do diety – z tym trendem w zupełności się zgadzam! 🙂
Co przyniesie rok 2021? Tego dopiero się dowiemy. Możemy się spodziewać, że nowinki ze świata żywienia jeszcze nie raz nas zaskoczą. Często wspominacie, że w tym natłoku informacji łatwo się zagubić. Wtedy zawsze powtarzam: najlepsza dieta to taka, która jest dostosowana do Was – zróżnicowana, nisko przetworzona, pełna warzyw, owoców, uwzględniająca Wasze preferencje, nietolerancje i stan zdrowia.
Jeśli macie wątpliwości, jak ją komponować, wypróbujcie Diet & Training by Ann. Oprócz tego pamiętajcie, że na moim blogu znajdziecie zawsze mnóstwo pomysłów na zdrowe, pyszne dania, motywujących treści, porad i ogromną dawkę wiedzy! Tym z Was, którzy nie mogą poświęcić czasu na gotowanie lub po prostu tego nie lubią – polecam zapoznać się z ofertą cateringu SuperMenu 🙂
Literatura:
- Zalecenia Zdrowego Żywienia. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. 2020
- Raport niezależnej agencji badawczej CMR na temat sprzedaży żywności ekologicznej w Polsce. 2020
- Lonnie M, Johnstone AM. The public health rationale for promoting plant protein as an important part of a sustainable and healthy diet. Nutrition Bulletin. 2020; 45 (3): 281-293.
- Ludwig DS. The Ketogenic Diet: Evidence for Optimism but High-Quality Research Needed. The Journal of Nutrition.2020; 150 (6): 1354–1359.
- Delaney E. What is the Sirtfood diet? BBC Good Food. 2020
- Radin RM i wsp. Do stress eating or compulsive eating influence metabolic health in a mindfulness-based weight loss intervention? Health Psychology. 2020; 39(2): 147–158
- Donofry SD i wsp. Relationship between Dispositional Mindfulness, Psychological Health, and Diet Quality among Healthy Midlife Adults. Nutrients 2020; 12(11): 3414.
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Od dłuższego czasu nie jem białego cukru, szerokim łukiem omijam syrop glukozowo- fruktozowy, jeśli mąka pszenna to tylko eko, moje ukochane żelki tylko eko (bez żelatyny wieprzowej). Jeśli nabiał to eko. Dobra, wokoło jest mnóstwo niezdrowych pokus ale można je zastąpić czymś podobnym ale zdrowszym! Aniu dzięki za motywację i pasję, to co robisz jest szlachetne i wszyscy powinni brać z Ciebie przykład :-*
Pozdrawiam
Może pani zdecydowanie rozwinie te diety. Myślę, że czytelniczki są ciekawe pani interpretacji tych diet.