Truskawka LIO Shake

Liofilizowana truskawka w proszku to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż jej świeży odpowiednik.

Truskawki to owoce zwiastujące nadejście lata – pojawiają się w maju i są z nami aż do lipca. Ze względu na swój wyjątkowy smak i aromat oraz szeroki wachlarz możliwości przetwarzania (bez szkody dla wartości odżywczych) i zastosowań w kuchni, cieszą się ogromną popularnością nie tylko w sezonie, ale przez cały rok. Truskawki zalicza się do owoców jagodowych, a ściślej, do owoców jagodowych rzekomych. Są bogactwem witamin i minerałów, a lista ich dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu nie ma końca. Truskawki poleca się osobom cierpiącym na reumatyzm, mającym problemy z wątrobą, nerkami, czy borykającym się z nadwagą i otyłością. Są też wskazane dla osób z chorobami serca – obniżają ciśnienie tętnicze, wpływają na zmniejszenie poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu LDL we krwi. Truskawki świetnie sprawdzą się również w domowej pielęgnacji – korzystnie wpływają na kondycję włosów i paznokci, a stosowane jako maseczka na skórę twarzy i ciała, poprawiają jej nawilżenie.

Truskawki charakteryzuje przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C – zaledwie szklanka owoców zawiera dzienne zapotrzebowanie tej witaminy. Owoce te są także doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym folianów, szczególnie polecanych kobietom w ciąży. W ich składzie znajdziemy także: prowitaminę A, witaminę K, potas, magnez, fosfor, wapń oraz mangan, który korzystnie wpływa m.in. na: metabolizm energetyczny organizmu, zdrowie kości, prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi oraz wspomaga pracę układu nerwowego.

Co więcej, truskawki są bogate w antocyjaniny, które nadają im czerwony kolor, a w naszym organizmie wykazują ochronne oddziaływanie na układ krwionośny. Zawierają także bromelainę- enzym wspomagający trawienie białek, flawonoidy, które wspomagają funkcjonowanie procesów poznawczych w mózgu, fitocydy o właściwościach antybakteryjnych oraz kwas elagowy posiadający zdolność hamowania zmian nowotworowych. Truskawki stanowią  także źródło błonnika wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Truskawki wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, nadciśnienie, zawał serca czy nadmiar cholesterolu.

Badania naukowe prowadzone przez Ohio State University potwierdziły ogromną zdolność truskawek do hamowania rozrostu komórek nowotworowych – wynika to z obecności kwasu elagowego – naturalnego związku polifenolowego, posiadającego silną zdolność hamowania zmian nowotworowych.

Liofilizacja jest procesem polegającym na bezpośrednim usunięciu wody z uprzednio zamrożonego produktu, przy jednoczesnym pominięciu stanu ciekłego. Podczas gdy standardowe suszenie przeprowadzane jest przy użyciu wysokiej temperatury niszczącej znaczną część wartości odżywczej produktu, zastosowanie liofilizacji pomaga zachować większość witamin, składników mineralnych, enzymów, itp. zawartych w świeżym produkcie. Produkty liofilizowane mają także zbliżony kolor, kształt oraz smak do produktu świeżego. Obecnie, liofilizacja jest jedną z najlepszych metod konserwowania żywności, która nie wymaga dodawania żadnych sztucznych składników.

Gotowy wyrób posiada jedynie od 1 do 2 % wody co sprawia, że jest bardzo lekki i doskonale sprawdzi się jako przekąska np. w podróży.

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam, mam pytanie odnośnie gramatury sprzedawanych produktów, np. Lio Shaków ponieważ nigdzie nie ma na ten temat żadnej informacji. Proszę o odpowiedź, chcę zamówić produkty ale chciałabym najpierw wiedzieć za jaką ilość płacę.