Wielkanoc last minute – mazurek

Ciocia postanowiła zrobić swój, tradycyjny mazurek.

Poprzyglądałam się chwilkę i postanowiłam, że w tym czasie i ja zmierzę się z tematem :P. Udało się. Na stole będzie więc tradycja i ciasto dla wrażliwców: bez glutenu, mleka i jaj. Swoim przepisem dzielę się z Wami:

Wszystkie składniki spodu dokładnie wymieszałam, lekko zmiksowałam. Pokroiłam na prostokąty, zrobiłam wałeczki wokół nich. Piekłam 15 minut w 180 °C. Zostawiłam do pełnego ostygnięcia.
Daktyle ugotowałam w śmietanie, dodałam do nich resztę składników masy i wszystko zmiksowałam. Na chłodny spód wyłożyłam masę.  Ozdobiłam porzeczkowymi powidłami i rozpuszczoną czekoladą.

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

mam nietolerancję pokarmową, dlatego nie używam ich w moich przepisach.
Pozdrawiam

Najciekawsze są właśnie fit wariacje na temat tradycyjnych potraw. Bardzo fajny pomysł z cyklem wielkanoc last minute. Dzięki niemu można przygotować cały wielkanocny stół i cieszyć się potrawami nawet kiedy zmagamy się z nadwagą i walczymy o fit sylwetkę 🙂 Czy w tym przepisie śmietanę ryżową można zastąpić zwykłą odtłuszczoną ? http://dbamofigure.pl/

A co Ci to da? Odtłuszczone produkty nie są fit – w zamian posiadaja więcej cukru 😉 Bez przesady tłuszcz w umiarze z nabiału nie zaszkodzi to raz, a dwa ogólnie radzę odejść całkowicie od nabiału. W moim przypadku zaowocowało to lepszymi efektami pracując na siłowni a nie skacząc jak schowka albo Ania.