Wielkanocny pieczony schab
Czujecie nadal świąteczny klimat? Niech trwa jak najdłużej. Święta to wspaniały czas w kuchni, możemy poeksperymentować z tradycyjnymi przepisami na wielkanocne przysmaki. Moja dzisiejsza propozycja to schab na warzywnym puree z dodatkiem wyrazistej surówki buraczanej z chrzanem 🙂
Sposób przygotowania:
Mięso zamarynowałam w musztardzie, occie, soli, pieprzu, majeranku, rozmarynie, kminku, kurkumie i kolendrze. Odstawiłam je do lodówki na całą noc.
Do garnka włożyłam pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Całość zalałam wodą i gotowałam na małym ogniu do momentu, aż warzywa były al dente. Odlałam bulion, a ugotowane warzywa zblendowałam na puree.
Na rozgrzanej, suchej patelni obsmażyłam mięso z każdej strony, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podlałam mięso bulionem i piekłam pod przykryciem przez około 20 minut.
Buraka i jabłko starłam, wymieszałam z octem, solą, pieprzem, cukrem kokosowym i chrzanem. Dodałam na wierzch rzeżuchę.
Ułożyłam mięso na puree i podałam z buraczkami 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…