Wielkanocny pieczony schab

Wielkanocny pieczony schab

Czujecie nadal świąteczny klimat? Niech trwa jak najdłużej. Święta to wspaniały czas w kuchni, możemy poeksperymentować z tradycyjnymi przepisami na wielkanocne przysmaki. Moja dzisiejsza propozycja to schab na warzywnym puree z dodatkiem wyrazistej surówki buraczanej z chrzanem 🙂

 

Sposób przygotowania:

Mięso zamarynowałam w musztardzie, occie, soli, pieprzu, majeranku, rozmarynie, kminku, kurkumie i kolendrze. Odstawiłam je do lodówki na całą noc.

Do garnka włożyłam pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Całość zalałam wodą i gotowałam na małym ogniu do momentu, aż warzywa były al dente. Odlałam bulion, a ugotowane warzywa zblendowałam na puree.

Na rozgrzanej, suchej patelni obsmażyłam mięso z każdej strony, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podlałam mięso bulionem i piekłam pod przykryciem przez około 20 minut.

Buraka i jabłko starłam, wymieszałam z octem, solą, pieprzem, cukrem kokosowym i chrzanem. Dodałam na wierzch rzeżuchę.

Ułożyłam mięso na puree i podałam z buraczkami 🙂

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany