witamina_C_levann

Witamina C

Jak Wam idzie kolejne wyzwanie? Czy pamiętacie, o wspomaganiu swojej odporności? Dziś przygotowałam dla Was kilka słów na temat witaminy C, o której w okresie jesienno-zimowym mówi się bardzo często.  Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, którą musicie dostarczyć Waszemu organizmowi z zewnątrz, gdyż nie jest on w stanie sam jej wytworzyć. W ludzkim organizmie wykorzystywana jest w wielu procesach metabolicznych, w związku z czym odpowiednia jej podaż ma duże znaczenie w kontekście ogólnego funkcjonowania wszystkich narządów i zachowania zdrowia.

Wielu z Was kojarzy witaminę C z właściwościami wspomagającymi odporność, jednak zasięg jej prozdrowotnego działania jest dużo szerszy! Znalazła ona zastosowanie m.in. w: kosmetologii, wspomaganiu leczenia schorzeń przyzębia, układu krążenia, nowotworach, stanach zapalnych stawów i kości, jak i problemach skórnych czy anemii.

 

Zapotrzebowanie na witaminę C

Według Norm żywienia dla populacji polskiej dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi:

  • dla dzieci: 40-50 mg/dobę;
  • dla kobiet: 75 mg/dobę;
  • dla mężczyzn: 90 mg/dobę.

Wiemy również, że zapotrzebowanie na opisywaną witaminę wzrasta m.in. u osób z nadciśnieniem tętniczym, kobiet w ciąży i karmiących, diabetyków, palących papierosy, alkoholików, a także u ludzi stosujących pewne leki i będących pod wpływem przewlekłego stresu,  jak i uprawiających ciężki, długotrwały wysiłek fizyczny.

 

Gdzie w takim razie ją znajdziemy?

Bardzo dobrymi źródłami tego składnika odżywczego są:

  • owoce dzikiej róży,
  • czarna porzeczka,
  • papryka,
  • natka pietruszki,
  • acerola,
  • brukselka,
  • kalarepa,
  • brokuł,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • cytryna,
  • pomarańcza,
  • kapusta,
  • kalafior,
  • szpinak.

Jak widać owoce i warzywa są najlepszymi źródłami witaminy C, musimy jednak zwrócić uwagę na jej straty w czasie przygotowywania posiłków. Znaczna utrata następuje w czasie gotowania, pieczenia oraz poprzez kontakt witaminy z tlenem. Straty mogą sięgać nawet 75%. Dlatego zaleca się, na ile to możliwe, spożywanie bogatych źródeł witaminy C w formie surowej oraz przygotowywanie posiłków bezpośrednio przed ich konsumpcją.

 

Właściwości i zastosowanie

Wspomaganie odporności

Obecnie wiemy już, że przyjmowanie zwiększonych dawek kwasu askorbinowego podczas występowania infekcji i spadku odporności nie ma znaczącego wpływu na poprawę stanu zdrowia. Jednocześnie wiemy, że systematyczne przyjmowanie odpowiedniej dawki witaminy C zarówno z pożywieniem, jak i w formie suplementu wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia przeziębienia i spadku odporności szczególnie u osób aktywnych fizycznie i uprawiających sport.

 

Wspomaganie wchłaniania żelaza

Odpowiednia podaż witaminy C zalecana jest również osobom borykającym się z przewlekłą anemią, gdyż witamina ta wspomaga wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Dlatego do sałatki ze szpinakiem zawsze dodawajcie sok z cytryny 🙂

 

Wspomaganie syntezy kolagenu

Odpowiednia podaż witaminy C zapobiega wystąpieniu krwawień dziąseł, jak i utrzymaniu odpowiedniej kondycji skóry. Witamina ta jest ważnym czynnikiem biorącym udział w syntezie kolagenu, który jest składnikiem m.in skóry. 

Historycznie znane niedobory witaminy C prowadzą do wystąpienia szkorbutu (obecnie bardzo rzadko diagnozowanego). Choroba ta charakteryzuje się niedoborem kolagenu w dziąsłach, co skończyć się może utratą uzębienia. Kojarzona jest przede wszystkim z osobami wykonującymi zawód marynarza.

 

Właściwości przeciwutleniające 

Nie będzie dla Was zaskoczeniem, że witamina C jest bardzo dobrze poznanym antyoksydantem (więcej na ich temat przeczytacie TUTAJ), stosowanym zarówno w kosmetologii, jak i w dietetyce jako środek wspomagający przeciwdziałanie starzeniu się organizmu. Kwas askorbinowy m.in. chroni skórę przed negatywnym oddziaływaniem promieniowania słonecznego.

 

Wspomaganie układu immunologicznego

Coraz więcej badań prowadzi się nad wpływem podaży witaminy C osobom chorującym na nowotwory. Witamina ta wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego. Od jego stanu w dużej mierze zależy przebieg leczenia, jak i poziom szans na wyleczenie. Nie można stwierdzić, iż witamina C jest w tym przypadku lekiem, jednak nie da się ukryć, że wspomaga proces leczenia i stan zdrowia pacjentów.

 

suplementy_levann

 

Czy możliwy jest nadmiar witaminy C w organizmie? 

Wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie są samoczynnie usuwane z organizmu wraz z moczem.  W związku z czym nie obserwuje się zazwyczaj objawów jej nadmiaru. Jednak bardzo wysokie dawki, powyżej 2000 mg/dzień mogą wywołać objawy niepożądane, do których należą: 

  • wymioty i nudności,
  • biegunkę,
  • różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe,
  • pokrzywkę.

 

Podsumowanie

Szeroko pojęty pozytywny wpływ na organizm człowieka pokazuje, jak ważne jest odpowiednie zabezpieczenie komórek organizmu w witaminę C. Zdrowa, urozmaicona,  zbilansowana dieta wspomagana suplementacją kwasem askorbinowym pozwoli Wam cieszyć się zdrowiem, dobrą odpornością, młodym wyglądem i przeciwdziałać wystąpieniu ewentualnych kontuzji, które mogłyby się pojawić podczas uprawiania sportu. Witaminę C-COMPLEX od Levann znajdziecie TUTAJ 🙂

 

Literatura:

  1. Dobosz A. Witamina C. Fakty i mity. Świat przemysłu farmaceutycznego. 2016, 1:76-81.
  2. Janda K, Kasprzak M, Wolska J. Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci. 2015, 61, 4: 419-425.
  3. Kilian-Pięta E. Witamina C jako niezbędny składnik dla skóry człowieka oraz czynniki determinujące jej wchłanianie. Kosmetologia estetyczna. 2019, 1, 8: 25-30.

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany