Wpływ cynku na organizm człowieka

Cynk działa przede wszystkim na system immunologiczny człowieka utrzymując go w stanie gotowości i wzmagając odporność na zakażenia.

Poza tym odpowiada za wiele procesów:

  • syntezę białek
  • wzrost i różnicowanie komórek organizmu
  • prawidłowe działanie hormonów, takich jak kortykosterydy, insulina, hormony płciowe i hormon wzrostu
  • prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, prawidłowy stan kośćca
  • utrzymanie bariery antyoksydacyjnej ustroju
  • zahamowanie peroksydacji lipidów
  • funkcje rozrodcze u mężczyzn
  • przyspieszanie gojenia się ran
  • replikację materiału genetycznego człowieka
  • koncentrację oraz zmysł smaku i węchu
  • metabolizm witaminy A, poprzez co wpływa na procesy widzeni
  • zmniejszenie łaknienia

Obniżony poziom cynku powoduje stany zapalne w jelitach.

Zasady suplementacji cynkiem

Istnieje kilka przesłanek, dlaczego warto spożywać cynk w suplementacji:

  • spożywanie żywności wysoko przetworzonej, w której zawartość cynku jest znacznie obniżona
  • niepełnowartościowość diety
  • złe nawyki żywieniowe
  • duże zanieczyszczenie środowiska
  • osłabienie funkcji układu odpornościowego.
  • Przyswajalność cynku zmniejsza się pod wpływem:

    • alkoholu
    • mleka i przetworów mlecznych
    • cukru
    • dużych ilości błonnika

    Żródło:

    kiełki pszenicy, seler, kapusta, zielony groszek, ogórki, chude, czerwone mięso, wątróbka, ryby, owoce morza (w szczególności śledzie i ostrygi), groch, orzechy, nasiona dyni, kakao, bób i fasola.

    Komentarze Brak komentarzy

    Dołącz do dyskusji…

    Komentarz jest wymagany

    Podpis jest wymagany