lato_w_kuchni_z_Ann

Zatrzymaj lato na dłużej!

Kocham wiosnę i lato za dostęp do najsmaczniejszych, sezonowych warzyw i owoców. Najpierw nowalijki, później szaleństwo truskawek, malin, borówek… To świetny czas, żeby eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków. Niestety, letnie pory roku trwają kilka miesięcy, a później musimy sobie radzić z jesienią i zimą. Jesień oferuje wiele wartościowych produktów (dynia, buraki, marchew, śliwki, gruszki). Zimą nasza dieta nadal powinna być bogata w warzywa i owoce, ale jak to zrobić, kiedy dostęp do nich jest utrudniony lub wręcz niemożliwy? Przygotowałam dla Was kilka porad, które pozwolą Wam “zachować lato” w kuchni nawet chłodną porą! 🙂

 

Mrożonki — czy należy z nich rezygnować?

Pierwszy sposób to przygotowywanie domowych mrożonek, które z powodzeniem będziecie mogli wykorzystać w późniejszym okresie. Mrozić możemy prawie wszystkie owoce i warzywa, z wyjątkiem tych o dużej zawartości wody (pomidory, ogórki, sałata, melon). Warto przygotować mieszanki owoców i warzyw w mniejszych opakowaniach, które potem będą doskonałe do przygotowania szybkiego koktajlu, zupy, czy warzywnego gulaszu.

Pewnie spotkaliście się z twierdzeniami, że mrożenie wpływa na zmniejszenie zawartości witamin i składników mineralnych w produkcie. To rzeczywiście prawda, największe straty dotyczą witaminy C. Mimo to, nie warto rezygnować z mrożonych warzyw i owoców, szczególnie w okresie kiedy dostęp do świeżych produktów jest utrudniony. Jeśli dieta jest urozmaicona, zapewnimy sobie odpowiednią ilość składników odżywczych. Co z gotowymi, sklepowymi mrożonkami? Często możemy spotkać np. gotowe mrożonki warzyw na patelnię. W takim przypadku zawsze najważniejsze będą informacje na etykiecie, a dokładniej skład produktu (więcej na temat etykiet żywności przeczytacie TUTAJ). Sprawdźcie, czy producent nie dodał niepotrzebnych tłuszczów nasyconych, czy innych niezdrowych dodatków.

 

lato_w_kuchni

 

Kiszonki — zdrowy trend

Pewnie zauważyliście panujący od jakiegoś czasu trend na kiszone produkty. Obok tradycyjnych ogórków i kapusty, dziś znajdziemy też buraki, kalafiora, rzodkiewkę, a nawet… kiszone owoce! Kiszenie to proces znany od bardzo dawna, który pozwala przedłużyć trwałość produktów w naturalny sposób. Kiszonki szczególnie korzystanie działają na naszą mikrobiotę jelitową, a jej stan przekłada się na zdrowie całego organizmu. O procesie kiszenia pisałam TUTAJ. Jeśli do tej pory nie spożywaliście kiszonych produktów, warto włączać je do diety małymi krokami i stopniowo zwiększać ich ilość, by uniknąć niepożądanych objawów ze strony układu pokarmowego. 

Z kiszonych produktów możecie przygotować wiele potraw. Kiszone warzywa mogą stanowić dodatek do codziennych posiłków (pieczywa, sałatek, mięs i ryb), być podstawą surówki lub zupy (ogórkowej, barszczu). Na moim blogu (TUTAJ) znajdziecie przepis na pieczoną rybę z dodatkiem kiszonych ogórków i rzodkiewek. Być może przypadnie Wam do gustu zakwas z buraka lub kapusty? Taki napój możecie pić codziennie, by wspierać swoją odporność. 

 

Przetwory — zdrowa słodycz zamknięta w słoiku

Kompoty, dżemy, musy i konfitury to kolejny sposób na zachowanie smaku letnich owoców, którym możemy się cieszyć w chłodne dni. Najlepszym wyborem będą domowe przetwory, do których dodaliśmy wyłącznie wybrane przez nas składniki. Na szczęście na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej przetworów z dobrym składem, o ograniczonej zawartości cukrów dodanych. 

Tym z Was, którzy nie mogą sobie pozwolić na własnoręczne przygotowanie dżemów, polecam dżemy bez dodatku cukru z mojego sklepu TUTAJ. Czekają na Was trzy przepyszne smaki: brzoskwinia, czarna porzeczka i truskawka. Jeśli lubicie słodkie śniadania w formie owsianek, jaglanek, placuszków i naleśników, taki owocowy dodatek będzie idealny.

 

O prawidłowe, zdrowe żywienie warto dbać cały rok, choć nie zawsze jest to proste. Warto rozważyć, jak w łatwy sposób poradzić sobie z brakiem dostępu do świeżych warzyw i owoców, a takim sposobem mogą być właśnie: mrożonki, kiszonki i owocowe przetwory. Mam nadzieję, że z nich skorzystacie, pozostając zdrowi przez cały rok 🙂

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany