Zdrowa, wiosenna zupa z kalarepą
Nareszcie w warzywniakach dostępne są wiosenne warzywa:) Któż z nas nie czekał na ten moment ? 🙂 Dzis na tapecie kalarepa, którą lubię nie tylko w zupie:)
Kalarepa jest bogata w żelazo, więc szczególnie polecana kobietom ciężarnym. Zawiera luteinę dzięki czemu przyczynia się do wzmocnienia wzroku oraz jest źródłem wielu ważnych dla zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Ponadto pomaga zwalczyć nowotwory i posiada właściwości bakteriobójcze.
Sposób przygotowania:
Warzywa umyłam i obrałam, a następnie starłam je wszystkie na tarce na średnim oczku (jeśli ktoś preferuje, można je również pokroić w kostkę). Zeszkliłam posiekaną cebulę i pokrojony w talarki por na maśle klarowanym i dodałam do reszty warzyw. Zalałam wszystko bulionem oraz dodałam przyprawy. Gotowałam aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodałam posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Smacznego!
Komentarze 22 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Pycha ta zupka wyszla:) nawet sie nie spodziewalam ze to tak fajnie moze smakowac razem:)
Witam . Czy zupkę można podawać dziecku , które skończyło 1 roczek?
Zupka w wersji krem wypróbowana 😉 ludzie antykalarwpowi zjedli że smakiem, choć doprawiłam bardziej wg własnego uznania. Lecz każdy ma swe gusta smakowe. Tak więc wypróbuj, bazę kupimy zostaną wg przepisu, resztę dodaj wg własnego uznania bądź i też nie 😉 SMAKOWITEGO SMACZNEGO!
Zupa przepyszna, na koniec wszystko zblendowalam i dodałam mleka kokosowego- efekt końcowy pyszny krem z kalarepy
Jaka jest kaloryczność tej zupy ?
Aniu a czy taką zupę mogę zjeść jeśli karmię 3 tygodniowego maluszka?
Możesz jeść wszystko, dieta matki karmiącej to mit, niestety powielany nawet przez położne i lekarzy.
Dlaczego ta zupa na zdjeciu jest taka żółta ? Mi wyszła znacznie bledsza
Zupka mega!
Zupa pyszna,ale uzylam blendera na koniec;)
Zupka PYCHA! Ugotowałam dzisiaj na obiad i nawet mojemu mężowi smakowała. Jest bardzo lekka, taka typowo wiosenna:-)
Pozdrawiam:-)
Brzmi i wygląda przepysznie 🙂
Aniu, dzisiaj w Krakowie w jednym ze sklepów ekologicznych pojawiły się Twoje powerbatony 🙂 Są przepyszne, maca & kakao poprostu obłęd ! <3
Można je również kupić na stacji shell
Pyszne ja uwielbiam chłodnik z przepisu z twoje pierwszej książki ???????????co zrobić by mieć płaski brzuch ?
Ja tez. Dzieki Bogu ze jestes
Aniu, a co radzisz jesli chodzi o ziemniaki o tej porze roku? W zasadzie już kiełkują , czyli sa trujące. Dowiedziałam się od znajomego ktory ma gospodarstwo ekologiczne, ze te bez kiełko są albo a lodówki (ziemniaków przecież nie wolno przetrzymywać w lodówce) albo spryskane specjanym płynem chemicznym przeciwkiełkowym. Co Ty o tym myślisz? Co radzisz?
Pozdrawiam
W żadnym razie nie powinniśmy jeść pędów ziemniaka. Znajdują się w nich bowiem solanina i inne toksyczne glikoalkaloidy. Ich spożycie może spowodować ból głowy, wymioty i inne symptomy zatrucia pokarmowego. Solanina nie występuje jednak w pozostałej części ziemniaka, dlatego po usunięciu białych wypustek, warzywo wciąż nadaje się do spożycia.
Ziemniaki możesz jeść a kiełki przecież nie są jadalne, więc je trzecia poprostu wykroić.
Aniu, uwielbiam wszystkie Twoje inspiracje na zupy <3
Każda kolejna lepsza od drugiej.