Zdrowe odżywianie

Ty codziennie wybierasz jak chcesz żyć teraz i jutro i jak będzie funkcjonował Twój organizm za 5, 10, czy 20 lat. Jedząc dostarczasz organizmowi paliwa, zadbaj, by było najlepszej jakości!

foto: Iza Grzybowska

  • Podstawą jest RÓŻNORODNOŚĆ. Niech Twoje tygodniowe menu zawiera jak najwięcej zdrowych, ale różnych produktów. Wtedy będziesz miał pewność, że dostarczasz organizmowi wszystkie potrzebne mu do funkcjonowania składniki
  • Codziennie dostarczaj organizmowi białka, węglowodany i zdrowe tłuszcze oraz jak najwięcej warzyw. Nie jesteś pewna jak samodzielnie komponować posiłki, żeby zapewnić sobie odpowiednią ilość tych niezbędnych składników? Właśnie dlatego powstała aplikacja Diet & Training by Ann 😉
  • Posiłki węglowodanowe jedz w pierwszej połowie dnia, dostarczą Ci energii
  • Owoce staraj się jeść osobno, raczej w pierwszej połowie dnia

foto: Marta Wojtal

  • Posiłki białkowe jedz w drugiej połowie dnia, dostarczą Ci budulca
  • Staraj się jeść tak: węglowodany + warzywa, białko + warzywa. Czyli jeśli chleb to z masłem i ogórkiem, ale bez sera lub mięsa.
  • Jedz raczej więcej mniejszych posiłków.

foto: Marta Wojtal

  • Staraj się jeść regularnie. Organizm, któremu dostarczysz pokarm w określonych porach (co 2-4h) ureguluje metabolizm i nie będzie robił zapasów tłuszczu na czas bez jedzenia.
  • Korzystaj z produktów sezonowych, mają najwięcej wartości odżywczych i są niedrogie
  • Jedz tylko takie produkty, które Ci służą, odmawiaj jedzenia takich, które Ci szkodzą
  • Wyklucz z diety żywność wysoko przetworzoną
  • Wyklucz z diety cukier
  • Ogranicz spożycie pszenicy
  • Ogranicz spożycie soli
  • Ogranicz spożycie produktów z krowiego mleka
  • Włącz do diety orzechy, pestki i nasiona
  • Dbaj o właściwe przechowywanie produktów
  • Dbaj o właściwe przygotowywanie posiłków
  • Dbaj o higienę w kuchni
  • Dbaj o nawodnienie organizmu, pij 2l wody dziennie, część płynów mogą stanowić herbaty ziołowe
  • Nie popijaj posiłków, pij 30 minut przed i 30 minut po posiłku
  • Nie przejadaj się, staraj się kończyć posiłek zanim pojawi się uczucie sytości
  • Nie jedz między posiłkami
  • Silną wolę miej już w sklepie, nie będziesz ze sobą walczyć po otwarciu szafki lub lodówki
  • Produkty spożywcze kupuj planowo i najlepiej kiedy jesteś najedzony
  • Nie bój się tłuszczu – roślinne tłuszcze są zdrowe i niezbędne
  • Surowe warzywa łącz z tłuszczem
  • Zrezygnuj z deserów. Deser kojarzy się ze słodkim jedzonym po obiedzie, więc najlepiej się od niego odzwyczaić.
  • Słodycze dawkuj sobie ostrożnie i zawsze w zdrowej postaci. Nie kupuj gotowych słodyczy – zawierają bardzo szkodliwe składniki w najgorszych połączeniach.

foto: Marta Wojtal

  • Zimą dbaj o dogrzanie organizmu, jedz dużo warzyw korzeniowych, ciepłe posiłki, używaj rozgrzewających przypraw
  • Używaj ziół, jako przypraw i w formie naparów.
  • Jedz powoli, gryź i żuj bardzo dokładnie – to ważne!
  • Jedzenie ma być smaczne!

foto: Marta Wojtal

Zdrowego lata! 🙂

Komentarze 35 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Nie bój się tłuszczu!
i to jest prawda. Ludzie ciągle ograniczają tłuszcz a za to nafutrują się cukrem.
Zdrowe roślinne tłuszcze : tak jak oliwa z oliwek extra virgin , orzechy, oleje migdałowe czy lniane są w ogóle podstawą zdrowego odżywiania. Fakt , że przy oliwach trzeba przede wszystkim postawić na jakość żeby się nie nałykać syfu dostępnego na polskim rynku ( tutaj polecam głównie oliwy włoskie),. Orzechy tez oczywiście w jakiś przyzwoitych ilościach, bo są kaloryczne

Zgadzam się z przedmówcą. Dla mnie też podstawą diety są zdrowe tłuszcze, a z włoską oliwą się wręcz nie rozstaje. U mnie króluje Monini.

Oczywiście, że należy zwrócić uwagę na jakość posiłków. włączyłam także kasze do posiłków. Nawet do pracy biorę, bo powstały już gotowe mieszanki. Polecam !

niestety plan jest dla mnie nie do końca zgodny z moją wiedzą ( nie popijaj posiłków? serio? )

Super przepisy :*
Dodam od siebie że czasem jak chce zdrowo zjeść, a nie mam zbytnio czasu aby coś przygotować to korzystam z cateringu dietetycznego

Cześć Aniu, czy znasz suplementy z firmy nu skin? Dostałam w prezencie IgG Boost (siara bydlęca). Co o tym sądzisz? Czy mozna to uzywać i czy mozna to podawać dziecku?

Zawsze, gdy gubię się na zakręcie, albo po prostu zapominam co, jak i kiedy jeść wpisuję w google wątpliwość plus hpba 🙂 To wspaniałe, że Cię mamy, że taką drogę życia wybrałaś.

Skoro nie należy pić do 30 minut po jedzeniu, to co w przypadku brania tabletki, którą należy połknąć zaraz po posiłku? Jest duża objętościowo więc trzeba ją czymś popić.

Pani Anno nikt nie potrafi mi wyjaśnić dlaczego jeść mięso. Wiem , że zawiera 8 aminokwasów które tak samo mają jajka . Jedni uważają , że mięso można zastąpić produktami roślinnymi odpowiednio komponując posiłki ,a drudzy że nie można zastąpić mięsa – bo zawiera składnik którego nie da się zastąpić.(ale jaki ? ).W lutym kończę 40 lat , obecnie nie jem mięsa (jem ryby -mieszkam nad morzem ) . Czy ze względu na mój wiek powinnam jeść mięso ?

Najważniejsze co można wyciągnąć z artykułu to – staraj się jeść regularnie…. Nawet nie wiecie jak jest to istotna sprawa!

Często pojawia się na blogu – nie łączyć węglowodanów z białkami – ale dlaczego?
Proszę o odpowiedz

Pisałam już o tym “Razem, czy osobno” – zapraszam do lektury

Bardzo przydatne porady, Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne, od kiedy stosuję się do diety ustalonej przez moja panią dietetyk dużo lepiej się czuje, a ćwiczenia przynoszą lepsze efekty niż wcześniej.

Mam problem ze spożywaniem posiłków o stałych porach ze względu na codziennie inny rozkład pracy i innych zajęć. Ale zachowanie ok.3h przerwy między posiłkami jest możliwe, tylko ze względu na plan dnia posiłki są o różnych godzinach. I chciałabym się dowiedzieć jak duża różnica dla zdrowego odzywiania jest między tymi dwoma przypadkami?

Czy jezeli zjem na kolacje jajko razem ze ( zdrowym , żytnim , bez maki pszennej ) chlebem , to bedzie bardzo złe , robie to zadko , czasami po prostu zapominam , czy to rzeczywiście jest takie złe ?

lepiej nie łączyć węglowodanów z białkiem.
Pozdrawiam

Mam pytanie na ktore nie moge znalesc odpowiedzi. Czy podpiwek (np jedrzej) lub kwas chlebowy to napój tuczący… Wiem ze ma duzo witamin z grupy B ale nie wiem czy moze przeszkodzic mi w diecie. Np dwie buteleczki 700 gr dziennie.

Witam Aniu, dzięki za porady, wydrukowałam, postaram się do nich stosować od dziś 🙂 a mam pytanie o zamiennik cukru, bardzo lubię słodycze i to moje największe wyzwanie żeby je i sam cukier ograniczyć, i słyszałam o ksylitolu, że niby nieszkodliwy, z kory brzozy? dotąd myślałam że to coś szkodliwego (nazwa jakaś nienaturalna), a co Ty sądzisz o ksylitolu? Z góry dziękuję za pomoc 😉

Chciała bym wiedzieć dlaczego można pic 30 minut przed albo po posiłku ? 🙂

Aby nie zaburzyć trawienia (rozcieńczenie soków trawiennych)
Pozdrawiam

Ja zmieniłam swój tryb życia i widzę że już są zmiany w organizmie i z waga . Polecam a najbardziej gołąbki są pyszne i smakowały całej rodzinie a dzisiaj zrobiłam fasolkę i też im smakowała naprawdę polecam . Pozdrawiam ciepło 🙂 . Tak nie wiele trzeba by zmienić styl życia 🙂 .

Cześć Aniu, jako zdrowy zamiennik cukru poleca się czasem erytrytol, ponoć nie ma żadnych skutków ubocznych i prawie zero kalorii. Aż zbyt piękne by było prawdziwe;) czy słyszałaś coś może na temat tej substancji?

Mam pytanie:-) Dlaczego nie należy jeść produktów z krowiego mleka?

Co jeśli chcę jeść zdrowo, ale finanse na to nie pozwalają ze względu na niepełnoletność?

Pani Aniu,wspomniała pani o unikaniu krowiego mleka.Jaki zamiennik pani poleca? Nie ukrywam,że właśnie ten rodzaj mleka stanowi główną część moich posiłków.Spożywam z owsianką,miksuje z bananem,ale także w czystej postaci.I praktycznie codziennie.Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam 🙂

Super post 😉 ja powoli odżywiam się zdrowe ale niestety nie smakuje mi gotowane mięsko :/
i chyba nie zrezygnuje smażenia
I mam pytanie czy smalec maturalny jest zdrowy, bo czytałam ze tak tylko jest nie doceniony

Czyli,,skoro uczucie sytości pojawia się po ok. 20 minutach, to żeby się nie przejeść, mam jeść ok. 15 minut?

Jest tego sporo, ale każdy punkt bardzo istotny! A zdjęcia piękne!

Bardzo pożyteczne porady. Od jakiegoś czasu staram się jeść właśnie wg tych punktów. Efekty są super, ciało i duch zadowolony 🙂

Aniu widze ze masz buraka w proszku czy polecasz jego picie? nie posiadam sokowirówki czy to zastapi mi sok?

Bardzo ciekawy artykuł.
Aniu, a czy świeże soki można uważać za przekąski jako zamiennik słodyczy i spożywać je między posiłkami ?

Aniu zauwazylam ze masz buraka w proszku widziałam takie w sklepie czy polecasz picie go? może zamiast soku bo niemama sokowirówki?