
Zielone wrapy z tofu
Na co dzień staram się wybierać posiłki, które nie tylko dobrze smakują, ale też wspierają moją energię, koncentrację i regenerację. Nie zawsze potrzebujemy solidnej porcji węglowodanów, szczególnie jeśli to lekka kolacja albo spokojniejszy dzień bez intensywnego treningu. Właśnie wtedy sięgam po coś prostego, warzywnego i odżywczego – jak te zielone wrapy z tofu.
To przepis, który świetnie sprawdzi się jako szybki lunch do pracy, przekąska między spotkaniami albo kolacja po treningu. Dzięki zawartości białka roślinnego i błonnika pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi, daje uczucie sytości i nie powoduje nagłych spadków energii. A przy tym jest tak świeży, chrupiący i kolorowy, że od razu chce się jeść!
Sposób przygotowania:
Zaczęłam od przygotowania sosu – wymieszałam jogurt naturalny z serkiem śmietankowym, solą, pieprzem i suszoną bazylią. Ogórka, paprykę i kalarepę pokroiłam w słupki, a tofu w cienkie plastry. Liście sałaty dokładnie osuszyłam, posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem i ułożyłam na nich warzywa oraz tofu (możecie je również pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju). Na końcu złożyłam boki sałaty do środka i zawinęłam je w zgrabne wrapy – gotowe do jedzenia od razu lub zapakowania do lunchboxa.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…