Zielony omlet z szynką i żółtą papryką
Dzisiejszy przepis to klasyka w nieco odświeżonym wydaniu. Podkręcimy masę na omleta dodatkiem rukoli, która zblendowana z jajkami nada daniu wyjątkowy kolor.
Oczywiście, zamiast rukoli możecie wykorzystać inne zielone warzywa liściaste, które akurat macie w swojej kuchni (np. szpinak lub roszponkę), a paprykę żółtą wymienić na czerwoną lub zieloną. Wszystko w duchu zero waste – o którym więcej pisałam TUTAJ 🙂
Sposób przygotowania:
Do miski wbiłam jajka, dodałam sól, pieprz, rukolę i zblendowałam składniki. Na patelni rozgrzałam masło i wlałam masę jajeczną. Kiedy masa lekko się ścięła, dodałam pokrojone w kostkę szynkę i paprykę. Smażyłam całość pod przykryciem do momentu pełnego ścięcia jaj. Przełożyłam omleta na talerz i posypałam posiekaną bazylią.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…