zielony omlet

Zielony omlet z szynką i żółtą papryką

Dzisiejszy przepis to klasyka w nieco odświeżonym wydaniu. Podkręcimy masę na omleta dodatkiem rukoli, która zblendowana z jajkami nada daniu wyjątkowy kolor.

Oczywiście, zamiast rukoli możecie wykorzystać inne zielone warzywa liściaste, które akurat macie w swojej kuchni (np. szpinak lub roszponkę), a paprykę żółtą wymienić na czerwoną lub zieloną. Wszystko w duchu zero waste – o którym więcej pisałam TUTAJ 🙂

 

Sposób przygotowania:

Do miski wbiłam jajka, dodałam sól, pieprz, rukolę i zblendowałam składniki. Na patelni rozgrzałam masło i wlałam masę jajeczną. Kiedy masa lekko się ścięła, dodałam pokrojone w kostkę szynkę i paprykę. Smażyłam całość pod przykryciem do momentu pełnego ścięcia jaj. Przełożyłam omleta na talerz i posypałam posiekaną bazylią.

 

zielony omlet z szynka i papryka

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany