Złociste latte

Dziś przepis na lato…ups przepraszam na latte :).

Do lata jeszcze chwila, ale już teraz można się o nim rozmarzyć sącząc rozgrzewający, słoneczny napój. Przymykasz oczy i widzisz plażę :).

Złociste latte z pastą z kurkumy 

Pasta z kurkumy

Składniki:

  • 1/3 szklanki kurkumy w przyprawie
  • 1/2 szklanka wody

Przygotowanie:

Zmieszaj wodę z kurkumą i gotuj na małym ogniu, aż przyprawa przyjmie konsystencje masy.

Przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce używając pasty do czego masz ochotę 🙂 np. do poniższego latte 🙂

Latte

Składniki:

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego/ ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka anyżu
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki (prócz pasty z kurkumy) i gotuj całość na małym ogniu. Następnie blenduj, tak aby mleko się spieniło i dodaj łyżeczkę pasty z kurkumy.

Jeśli chcesz posłodzić miodem, dodaj go na samym końcu.

Do takiego napoju możesz dodać jedno espresso, jeśli potrzebujesz z samego rana dobrego pobudzenia 😉

Dlaczego kurkuma?

Kurkuma działa termogenicznie, niweluje stany zapalne, dlatego warto ją dodawać do posiłków potreningowych. Pomaga metabolizować tłuszcze i hamuje magazynowanie ich w wątrobie, sprzyja regeneracji. Najlepiej spożywać 1 łyżeczkę dziennie.

TUTAJ PISAŁAM WIĘCEJ

Dlaczego cynamon?

Wpływa na wrażliwość insulinową (stabilny poziom insuliny niweluje napady głodu). Cynamon zastąpi suplementacje chromem, zmniejsza łaknienie!

Komentarze 23 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Właśnie piję, pani Aniu, cudne! Popijam tą latte ciasteczka gryczane 😉
Pani Aniu, prośba o Pani opinię. Staram się robić sama mleka roślinne. Zrobiłam ostatnio mleko słonecznikowe, co Pani o tym sądzi? Dodam, że jestem na Pani diecie, czy mogę je stosować? Dziękuję! I w ogóle jest Pani wspaniała!

pomysł super mam zamiar zrobić, ale nie wiem co to znaczy ” Nie zapominac o piperzu”

Zapomnialam dodac paru szczegulow, mozna stosowac swieza kurkume lub w proszku.
Mozna mleko kokosowe wymieszac pol na pol z dobrej jakosci woda, jesli jest zbyt geste.
Cynamon tylko cejlonski , bo inne to wlasciwie trucizna.
Najlepiej stosowac mleka roslinne bo zdrowsze od krowiego.
Nie zapominac o piperzu, bo bez tego kurkuma nie ma zadnych wlasciwosci.
Teraz to juz chyba wszystkie informacje zamiescilam.

Kurkuma, bez pieprzu czarnego (lub papryki) nie dziala !!!!!!

zamiescilam przepis jaki ja stosuje, dla zdrowia, urody i przyjemnosci smakowej

Istnieją liczne badania naukowe wykazujące korzyści zdrowotne wynikające z kurkumy, w tym:

Przeciwzapalne
przeciwutleniajace
Zdrowe jelita
wspomaga prace mozgu
zdrowe Serce
wspomaga odpornosc organizmu
balans poziomu cukru
Zdrowa skóra
Detox/oczyszczanie organizmu
dobry sen
Reumatyzm
Alzheimer

najpierw trzeba przygotowac paste :
40g kurkumy
1 szklanka wody przefiltrowanej lub mineralnej nie gazowanej (czasem trzeba troszke wiecej)
1/2 szklanki oleju kokosowego
1-2 lyzeczki pipeprzu czarnego swiezo zmielonego

kurkume z woda gotowac ok 7-10min na b. wolnym ogniu
pod koniec dodac olej kokosowy i pieprz, dobrze wymieszac
Taka paste mozna przechowywac w lodowce do 2 tyg. w zakreconym sloiczku.

teraz przepis na kurkumowe mleko (turmeric late/milk)

mozna uzywac mleko kokosowe, migdalowe lub inne roslinne

200ml mleko ja uzywam kokosowe z kartonu lub puszki, dobrze
podgrzac- nie gotowac !!
2 lyzeczki pasty z kurkupy ( wczesniej przygotowanej)
1/2 lyzeczki cynamonu
1/3 lyzeczki swiezego startego imbiru
0.5- 1 lyzeczki miodu
szczypta czarnego piprzu

duzo zdrowka i smacznego , pychotka !!!!!!!

Tylko 10 min roboty a samo zdrowie !!!!!!!!!

Jak długo taką pastę można trzymać w lodówce? Aniu, a czy taką samą pastę można zrobić z cynamonu? Próbowałaś kiedyś? Pozdrawiam

Jak długo pasta z kurkumy może być przechowywana w lodówce ?

robiłam i się zakochałam!!!! dodaje energii ! co prawda rozcieńczam mleko kokosowe 50/50 z wodą, bo jest dla mnie trochę za ciężkie, natomiast receptura wspaniała i smak 🙂 piję rano lub popołudniu, jak czuję potrzebę zastrzyku energii. Dodam, że kawy nie piję wcale… nie potrzebna:)

Oryginał pyszny zarówno z kawą jak i bez. Dzisiaj była mała modyfikacja. Uzyłam “mleka daktylowego” 😉 – zrobiło mi sie przypadkiem ( 8 daktyli ugotowałam w 150 ml mleka i zmiksowałam ), pominęłam cukier kokosowy/ksylitol ( wystarczyła słodycz z daktyli ) i anyż ( skończył sie (!) a reszta bez zmian. Mniam, mniam 😉

Od dawna planuje zrobić coś na mleku kokosowym, ale nie spotkałam jeszcze mleka bez brzydkich dodatkow- jakie mleko polecacie? A przepis super !

Czy mleko kokosowe można zastąpić np. mlekiem sojowym lub ryżowym? Pozdrawiam 🙂

Rewelacja!
Nawet bym nie pomyślała o takiej paście ❣dziękuje Pani Aniu❣

Dziękuję ze dzieli się pani swoim światem z ludźmi .

Kurkuma jest swietna;) Ja robie domowy antybiotyk na jej bazie 🙂 dziala rewelacyjnie! A kawusia jutro

Wygląda pysznie, chętnie wypróbuję 🙂 Czy z krowim mlekiem też się uda?

Rewelacyjny przepis! 🙂 wlasnie przywiozlam swierze korzenie kurkumy z Wietnamu, teraz wiem jak je wykorzystac!