Zupa dyniowa z pomarańczą i kokosem
Czy zdążyliście już przywyknąć do jesiennej aury? Choć kocham słońce, przyznam, że czasami naprawdę brakuje mi jesiennych smaków. Dynie, śliwki, jabłka, gruszki i potrawy z dodatkiem rozgrzewających przypraw są naprawdę pyszne i niezwykle odżywcze. A kiedy za oknem robi się chłodniej, rośnie apetyt na zupy krem 🙂
Sposób przygotowania:
Dynię obrałam, pokroiłam w kostkę, wrzuciłam do garnka i zalałam wodą, aby ją przykryła. Cebulę posiekałam, czosnek przecisnęłam przez praskę i podsmażyłam składniki na rozgrzanym oleju. Dodałam cebulę i czosnek do garnka z dynią. Gotowałam na wolnym ogniu do momentu, aż dynia stała się miękka. Następnie dodałam sok pomarańczowy, napój kokosowy, przyprawy i całość zblendowałam na gładki krem. Przed podaniem dodałam na wierzch gęste mleczko kokosowe.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…