Zupa jajeczna z grzybami na rosole

Nie da się nie zauważyć dookoła, że to okres przeziębień. Zmiany pogodowe, głównie temperaturowe, plucha plus roztopy to uroki późnej zimy.

Nie daj się i zadbaj o swoje zdrowie od wewnątrz. Pamiętaj, że dobrze przygotowane pokarmy leczą i mają olbrzymi wpływ na nasz organizm. Jeśli odpowiednio zatroszczysz się o niego odwdzięczy się i podziękuje z nawiązką.

Tym razem zupa z małym dodatkiem „jesieni”, np. w postaci suszonych lub mrożonych grzybów. Dodadzą zupie smaku.

Sposób przygotowania:

Do bulionu dodaj dokładnie umyte grzyby i podgrzej na dużym ogniu. Dodaj imbir i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj sos tamari, pieprz, tymianek, sól oraz liście kapusty chińskiej lub szpinak. Gotuj na dużym ogniu przez ok. 2 minuty.

W międzyczasie w osobnej szklance roztrzep jajka. Zmniejsz ogień na którym gotujesz zupę i dodaj jaka, posiekany szczypiorek, i pomidorki koktajlowe. Jajko powinno być gotowe o po chwili.

Podawaj od razu po przyrządzeniu:)

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu czy mogłabyś napisać coś na temat diety wegańskiej a jej wpływu na skórę? jakie są plusy a jakie minusy? Czy soja jest zdrowa dla nas? I może masz jakaś wiedzę na temat schorzeń skórnych spowodowanych źle prowadzoną dietą roślinna? Piszę prace licencjacką i bardzo by mi sie przydała Twoja pomoc 🙂 Pozdrawiam!

Zupa zapowiada się pysznie 🙂 Z pewnością wypróbuję na weekendzie. Czy ktoś orientuje się gdzie kupię sos tamari – przyznaje, że nie spotkałam się z nim jeszcze.

W sklepach ze zdrową żywnością widziałam niejednokrotnie, w marketach też są 🙂

A mozna widziec co to sa aminokwasy kokosowe i kapusta chinska?

Rosół z grzybami i imbirem? Ciekawe … próbowałam już jednego i drugiego w duetach w rosołem…ale trio jeszcze nie było u nas w domu 🙂 Kolejna inspiracja – dzięki! I dobrego dnia 🙂

Pani Aniu, czy pojawi sie wkrótce jakis pyszny przepis na FIT PACZKI? Jeśli tak to czekam z niecierpliwością! 🙂
Pozdrawiam

Paniu Aniu, czy pojawi sie u Pani wkrótce jakis pyszny przepis na fit pączki?:) Jeśli tak to czekam z niecierpliwością!
Pozdrawiam:)

Cześć Aniu, gotuję z Tobą i trenuję już od dłuższego czasu, bardzo mi się podoba Twoje zrównoważone podejście do odżywiania i merytoryczne przygotowanie. Czy planujesz wprowadzić również dietę wegetariańską? Odpowiednio zbilansowana dostarcza wszystkich składników, jednak nie jestem pewna czy faktycznie ją prawidłowo ułożyłam i pomimo sporej wiedzy na temat odżywiania, wolałabym ją skonsultować lub skorzystać z gotowej Twojego autorstwa.
Pozdrawiam ciepło i przekazuję Ci dobrą energię ! 🙂