zapiekanka_z_tofu

Zapiekanka ze szpinakiem i tofu, z sosem paprykowym z rozmarynem

Czas na obiad! Będzie szybko, smacznie, ale oczywiście zdrowo. Do tego dania wykorzystałam jeden ze składników, który prawie zawsze mam w swojej kuchni: szpinak. Jeśli szukacie pomysłów, jak “przemycić” to bogate w szereg prozdrowotnych substancji warzywo do diety Waszych domowników, którzy niekoniecznie za nim przepadają, to będzie dobra propozycja. Drobna rada: jeśli pokroicie zapiekankę na małe kawałki, może być dodatkowo idealną przekąską lub przystawką 🙂

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażyłam posiekaną cebulę, szpinak, czosnek, suszone pomidory i pokrojone w kostkę tofu. Jajka wymieszałam z przyprawami, a następnie z podsmażonymi składnikami. Tak przygotowaną masę wylałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180°C do momentu, aż wierzch lekko się zarumienił. Po upieczeniu zapiekankę posypałam startą mozzarellą.

Posiekany czosnek podsmażyłam na rozgrzanym maśle, dodałam pomidory i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Całość podlałam odrobiną wody, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Dusiłam sos przez kilka minut, aby papryka lekko zmiękła.

Przed podaniem pokroiłam zapiekankę na mniejsze kawałki. Podałam z sosem paprykowym 🙂

Wyrazisty smak sosu paprykowego podkreślonego ziołową nutą suszonego rozmarynu na pewno pozytywnie zaskoczy Wasze kubki smakowe! Tego pysznego dania możecie spróbować także w moim cateringu SuperMenu (zamówicie go TUTAJ) 🙂

 

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Przepyszne! Zamieniłam suszone pomidory na świeże i dodałam pieczarki🥬🍅 POLECAM🤤