Zupa krem z buraków i mrożonych malin z korzennymi przyprawami
Są takie zimowe dni kiedy bardzo brakuje mi letnich owoców. Wtedy z pomocą przychodzą mrożonki lub Lio Shake. Pomieszałam smak z buraka z malinami. Udało się! zupa wyszła pyszna.
Malina to źródło witaminy C i witamin z grupy B, w tym folianów. W ich składzie znajdziemy także: prowitaminę A, witaminę E oraz K. W malinie jest też kwercetyna, która wykazuje działanie przeciwalergiczne.
Związki zawarte w malinie wykazują działanie o bardzo szerokim zakresie, m.in.: przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.
Zamiast mrożonek możesz wykorzystać moje Lio Shake. Liofilizowana malina Foods by Ann to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż jej świeży odpowiednik. Nie zawiera wzmacniaczy smaku, barwników, cukru ani innych substancji słodzących.
Przygotowanie:
Buraki obrałam, pokroiłam w kawałki, włożyłam do garnka z wodą i gotowała ok 30 minut. w tym czasie wycisnęłam przez praskę czosnek i poddusiłam go na patelni na maśle ghee. Następnie do o głębokiej patelni włożyłam ugotowane buraki , duszony czosnek, przyprawy i maliny. Zalałam bulionem i gotowałam do miękkości. Całość zblendowalam.
Komentarze 6 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Aniu, czy Twoje lio shake można dodawać do dań dla niemowląt? Chciałabym dodać do kaszki dla 10 miesięcznego dziecka?
Pani Aniu czy jak mam 15 lat i waże 70 kg przy wzroście bardzo niewielkim to moge stosować pani produkty
Piękna i pomysłowa jak zawsze, ale widać na zdjęciu, że odrobinę zmęczona
Aniu, co robisz, żeby nie mieć worków pod oczami? Pozdrawiam
Aniu z calym szacunkiem dlaczego nie odpowiadasz na pytania w komentarzach? Prowadzisz bloga zamieszczasz w nim porady i artykuly fajnie byloby odpowiedziec chociaz na niektore komentarze byloby to profesjonalne?
Dotka, odpowiadam na ile mogę i czas mi pozwala…
Aniu czy planujesz w tym roku event w Krakowie lub okolicach?