Zupa krem z batatów z cukinią
Zauważyłam, że często pojawia się u Was problem, co przygotować na kolację. Znowu kanapki??? A gdyby tak postawić na coś zdrowego, lekkiego, ale zarazem odżywczego? Co powiecie na ekspresową zupę krem? Co ważne, przepis ten przygotować możesz z resztek warzyw znajdujących się w lodówce, czyli omija Cię kolejna wizyta w sklepie. U mnie dzisiaj wybór padł na bataty i cukinię, ale każde inne warzywa sprawdzą się równie idealnie – kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czy pomidory.
Sposób przygotowania:
Bataty i cukinię obrałam i pokroiłam drobno. Na oliwie podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz tarty imbir. W garnku na bulionie gotowałam bataty i po 15 minutach dodałam cukinię i gotowałam jeszcze kilka minut do miękkości. Wszystkie składniki zblendowałam i doprawiłam przyprawami. Na koniec dodałam koperek i kolendrę. Polecam skropić też oliwą truflową.
Komentarze 7 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Pani Aniu, pani przepisy są doskonałe. Podaję pani dobre proporcje. Choć nie zawsze jest to regułą. Są takie osoby, że dają przepis i specjalnie zmieniają proporcje. Aby po prostu nie wyszło. Jak to jeden klasyk powiedział. ,,Na takie podejście brakuje mi słów”. A pani postawa w tej kwestii jest idealna i doskonała.
x
Danie na najwyższym, światowym poziomie. O ile pamiętam to taka ocena w gazetach piłkarskich jest najlepsza. Najlepsza ocena dla najlepszego dania.
Kocham takie przepisy:szybkie i zdrowe.Jak zawsze cudne zdjęcie…u mnie również zupa krem z batatów i dyni.
Muszę koniecznie spróbować, same bataty są cudowne, bo słodkie i zdrowe, dzieki Aniu :D!
Pewnie te frytki z batatów niesamowicie smakują. Trzeba kiedyś po prostu tego spróbować.
Niesamowite danie. Wszystko jest idealne.