Zupa krem z batatów z cukinią

Zauważyłam, że często pojawia się u Was problem, co przygotować na kolację. Znowu kanapki??? A gdyby tak postawić na coś zdrowego, lekkiego, ale zarazem odżywczego? Co powiecie na ekspresową zupę krem? Co ważne, przepis ten przygotować możesz z resztek warzyw znajdujących się w lodówce, czyli omija Cię kolejna wizyta w sklepie. U mnie dzisiaj wybór padł na bataty i cukinię, ale każde inne warzywa sprawdzą się równie idealnie – kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czy pomidory.

 

Sposób przygotowania:

Bataty i cukinię obrałam i pokroiłam drobno. Na oliwie podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz tarty imbir. W garnku na bulionie gotowałam bataty i po 15 minutach dodałam cukinię i gotowałam jeszcze kilka minut do miękkości. Wszystkie składniki zblendowałam i doprawiłam przyprawami. Na koniec dodałam koperek i kolendrę. Polecam skropić też oliwą truflową.

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu, pani przepisy są doskonałe. Podaję pani dobre proporcje. Choć nie zawsze jest to regułą. Są takie osoby, że dają przepis i specjalnie zmieniają proporcje. Aby po prostu nie wyszło. Jak to jeden klasyk powiedział. ,,Na takie podejście brakuje mi słów”. A pani postawa w tej kwestii jest idealna i doskonała.

Josep Taktyka Wcale Nie Tiki Taka powiedział(a)

Danie na najwyższym, światowym poziomie. O ile pamiętam to taka ocena w gazetach piłkarskich jest najlepsza. Najlepsza ocena dla najlepszego dania.

Kocham takie przepisy:szybkie i zdrowe.Jak zawsze cudne zdjęcie…u mnie również zupa krem z batatów i dyni.

Muszę koniecznie spróbować, same bataty są cudowne, bo słodkie i zdrowe, dzieki Aniu :D!

Pewnie te frytki z batatów niesamowicie smakują. Trzeba kiedyś po prostu tego spróbować.