Zupa krem z pomidorów z odrobiną pieczonych kasztanów

Mam kilku kulinarnych faworytów, bez których nie wyobrażam sobie jesiennego i zimowego sezonu. Jednym z nich są jadalne kasztany. Uwielbiam w każdej postaci – czy to w potrawach, pieczone w piekarniku, czy nawet w postaci mąki 🙂

attachment

Prócz niepowtarzalnego smaku, zawierają ważne dla organizmu minerały: potas, magnez i wapń. oraz dużą dawkę witaminy C. Są doskonałym źródłem węglowodanów dla sportowców i dostarczają energii dla aktywnych.

Czy warto wzbogacić o nie jadłospis? Warto:) Dziś wzbogacimy nimi krem z pomidorów.

Najprostsza zupa krem z pomidorów z odrobiną pieczonych kasztanów 

Sposób przygotowania:

Sparzyć pomidory w gorącej wodzie.  Posiekać drobno cebulę i czosnek i zeszklić je na patelni. Dodać pokrojone pomidory i przyprawy. Gotować pod przykyciem ok. 25 minut, po czym zmiksować blenderem i doprawić do smaku.

Przełożyć do miseczki, dodać kiełki i pokruszone kasztany.

Komentarze 14 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Uwielbiam krem z pomidorów więc na pewno się skuszę 🙂 Nie przepadam tylko za kasztanami, więc może ma Pani jakąś ciekawą propozycję co zdrowego można dorzucić na talerzu do kremu ? 🙂 Pozdrawiam 🙂

W przepisie są kiełki, są bardzo wartościowe, szczególnie gdy je sama wyhodujesz. Zupka wyszła pyszna, ostra tak jak lubię. Dzięki za inspirację.

Z tym, że pomidory o tej porze roku są fatalne, przynajmniej ja nie mogę znaleźć smacznych, czuć je plastikiem:) nie wiem gdzie Wy kupujecie? a te kasztany, hm hm muszę spróbować , w Rzymie kiedyś jadłam .

Aniu, czy sól himalajska jest tak samo zdrowa jak sól morska ?

wg.mojej wiedzy sól himalajska nie zawiera jodu, w naszym kraju występuje niedobór tego pierwiastka dlatego rezygnacja z soli jodowanej może przyczynić się do problemów z tarczycą,

Bardzo lubię Pani przepisy i stosuję dietę. To co mi się podoba najbardziej, to zestawy przypraw, które pozwalają osiągać genialne smaki bez sięgania po wegetę. Czy mogłabym prosić o przepis na rosół – w przyszłości na blogu? Czy też rosół jest z jakichś przyczyn niezdrowy ?

świetny przepis 🙂 ja od razu pomyślałam, jak mógłby wyglądać krem z dyni z pieczonymi kasztanami 🙂 Co myślisz?

Robię bardzo podobną zupę,ale z soczewicą czerwoną i odrobiną kurkumy.Zupy zimą rewelacja,szczególnie w tak mrożne dni!

A można zamienić pomidory na coś innego ponieważ nie lubię zupy z pomidorów…pozdrawiam serdecznie ????

Ciężko w kremie z pomidorów, zamienić na coś innego główny składnik…

Moze po prostu zrób inny krem, np z pora, ziemniaka czy dyni i posyp kasztanami?

Witam,
Czy zamiast “świeżych” teraz zimą pomidorów można użyć tych z puszki?
Pozdrawiam ????