Zupa z pieczonych buraków z nutką z imbiru

Dawno nie było obiadu z wykorzystaniem moich ulubionych buraków:), a trzeba pamiętać, że są one ważnym produktem w naszej diecie 😉

Burak to świetne źródło witamin z grupy B, a w szczególności folianów, oraz potasu, fosforu i żelaza. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza także obecności azotanów, które w organizmie przetwarzane są w tlenek azotu.

Tym razem zaproponuję zupę z pieczonych buraków. Mam nadzieję, że również Wam zasmakuje.

Zupa z pieczonych buraków z nutką z imbiru

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Umyć buraki, skropić oliwą i włożyć je w całości do piekarnika, owinięte w papierze do pieczenia.Piec ok. 1 godziny. Obrać dopiero po wyjęciu.

W międzyczasie zmiksować w robocie kuchennym cebulę i imbir, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię, rozpuścić masło i zeszklić. Dodać buraki i ponownie zmiksować. Dodać bulion, wodę i gotować. Następnie dorzucić przyprawy i kilka kropel cytryny. Przelać do miseczek i dodać śmietankę z kokosa (lub inny roślinny produkt).

Komentarze 21 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu ile mniej więcej kcal ma 100 ml zupy? właśnie piekę buraki 😉

<3 ahhh cieszę się :) gotowałam ją eksperymentując w kuchni :)

Aneczko zajefajny przepis.Anulko ta zupa wygląda jak niebo w gębie.☺??????❤????????????????

Hej. A przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami? Widziałam zdjęcia na insta, a niestety tutaj nie mogę znaleźć 🙁 .

w wyszukiwarce proszę poszukać 🙂

Aniu zniknął chyba post z tartą z leśnych owoców, który dodałaś niedawno 🙁

Ahhh faktycznie!
Bardzo dziękuję za komentarz!
przepis musiał “uciec” podczas przebudowy strony 🙂
Już naprawiam błąd

Dziękuję Aniu! Chcę zrobić je na urodziny. Mam nadzieję, że będzie pyszne! 🙂

Bardzo ciekawy przepis – na pewno wypróbuje 🙂

Aniu ciekawa szata graficzna ale nie wszystko przeniesione – przepis na tarte zniknął – dobrze że w wersji EN jest bo planuje tartę zrobić w weekend 😉

Pani Aniu zazdroszczę Pani dystansu do życia i tego powera!!! Życzę Pani wszystkiego co najlepsze z okazji imienin, niech Bóg prowadzi!

Ciekawy przepis ? na pewno go wykorzystam bo uwielbiam buraki w każdej postaci ?

Uwielbiam buraki, imbir i kokos- idealne trio?dziekuje za inspiracje kulinarne Aniu?

Piękny blog. Jesteś naprawdę kreatywną osobą. Czy zdrowy jest napój z aloesem? I czekam na nowe smaki batonów ostatnio w żabce kupiłam cały kartonik. Pozdrawiam!

Hej. Aniu czy znajdę tutaj na blogu to ciasto bezglutenowe z jabłkami, co poleciłaś ostatnio Kasi Zielińskiej na insta ? Szukam przepisu i niestety nie moge go znaleźć 🙂 pozdrawiam!

No, no Ania dostała na imieniny nową szatę graficzną blogu:) Super wygląda!
Wszystkiego najlepszego nasza ANIU – MOTYWATORKO!

Widzę duże zmiany w szacie graficznej. Blog cały czas się rozwija. Zawsze to krok do przodu. Jak to mówił jeden z trenerów o imieniu Leo. Krok po kroku i będzie wielki sukces.

Super bo akurat mam 1kg buraków w lodówce i nie miałam pomysłu jak je teraz wykorzystać. Dziękuję!