Prosta zupa z ziemniaków na mleku kokosowym

O właściwościach ziemniaków już pisałam, także całkiem niedawno – TUTAJ.  Ale warto przypominać o ich zaletach, bo wciąż nie są doceniane.

Polecam je szczególnie sportowcom, np. biegaczom!

Przede wszystkim ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Ponadto ziemniaki zawierają cenne: potas, magnez, żelazo i fosfor. Są źródłem kwasu foliowego i witaminy C. Mają mało sodu, a dużo błonnika – najwięcej tuż pod skórką.

Trzeba jednak pamiętać, że aby ziemniaki zachowały swoje cenne właściwości, trzeba je właściwie traktować. Przede wszystkim unikać obierania ze skórki młodych, dostępnych teraz właśnie. Najlepiej wyszorować je szczoteczką, wrzucić do wrzątku i gotować z dodatkiem soli morskiej, ziół i listka laurowego. Najzdrowsze są te gotowane na parze, bo do pieczonych w skórce chyba nie muszę nikogo specjalnie przekonywać :). Powyższe metody przygotowania potraw z ziemniaków pozwalają nie tylko zachować w nich cenne pierwiastki, ale też enzymy, które wspomagają przerabianie skrobi.

Babcie mawiają, że ziemniaki były polecane chorym na nadkwasotę, a wrzodowcom zalecano picie ziemniaczanego soku. Ponieważ babcine mądrości to często bardzo cenna wiedza, wynikająca z doświadczenia wielu pokoleń, niniejszym ją przekazuję :).

Czas na pyszną zupę krem!

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w wywarze z rosołu lub w wodzie wraz z porem. Zmiksuj blenderem, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, przyprawy, olej kokosowy oraz mleczko kokosowe. Gotuj kilka minut.

Dopraw według uznania i dodaj posiekany szczypiorek.

Smacznego!

Komentarze 41 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jest to przepis na jedną porcję? Jaka jest kaloryczność tej zupki? Wygląda pysznie i będę robić ?

Zupa smakuje doskonale również z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.

Robiłam zupę wiele razy, polecam!!
Dziękuję za super przepis 😉

Zupa przepyszna!!! Swoją posypałam dodatkowo prazonymi ziarnami słonecznika. Coś wspaniałego 🙂

Ta zupka po prostu wymiata!!! Przepis jest genialie prosty a zupa przepyszna. Na początku pomyślałam -ziemniaki z kokosem?! wtf?! Ale ze kocham zupy krem postanowiłam spróbować i bardzo milo się zaskoczyłam. Polecam!!

Kocham zupy w postaci kremów! Ten również bardzo przypadł mi do gustu 🙂 Pycha!?

Ja jako len kanapowy i przeciwnik wszelkich przepisow fit wzielam sie ostatnio za przepisy Pani Ani i powiem, ze calkiem dobrze mi to wychodzi a smakuje jeszcze lepiej ? Cala rodzina sie zajada ta zupa wlacznie z moja 8 letnia corka! Pozdrawiam serdzecznie

Zupka przepyszna 🙂 Polecam już znajomym 🙂 Dziękuję

Chodzi o takie rzadkie mleko kokosowe, które się dodaje np. do kawy czy takie gęste z puszki?

Można użyć gęstego z puszki, a można z kartonu, opcja dowolna:)

Sól morska po katastrofie Fukushimy jest skażona. Polecam himalajską.

Aniu, obserwuję Twojego bloga i bardzo podobają mi się Twoje przepisy ale jakoś nigdy nie mogłam się zebrać do ich przyrządzenia. Dzisiaj z moją 3 letnią córeczką ugotowałyśmy Twoją zupę i jest pycha, nawet Mała właśnie ją zajada ze smakiem i jest bardzo dumna że gotowała z mamą 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Sceptycznie podchodzę do jedzenia fit, bo przeraża mnie jak niektórzy są “nakręceni”, ja lubię jeść smacznie, a jeśli do tego coś jest zdrowe to tylko na plus, choć nigdy nie odmówię sobie domowych ciast, które piekę czy innych słodkości i np. kiełbasy z grilla 🙂 Wypróbowałam ten przepis i zakochałam się w smaku tej zupy! Prosta i niesamowicie smakuje! Do tego jeszcze grzanki z żytniego wieloziarnistego chlebka, które córcia uwielbia i gotowe. Teraz wiem, że zakup Twojej książki nie jest złym pomysłem 😉 Pozdrawiam!

Aniu ta zupa jest przepyszna!Wlasnie ja zajadam,mniam mniam

nie polecam soli morskiej, jest to obecnie jedna z bardziej skażonych soli. Polecam sól himalajską. Pozdrawiam:)

Ania a powiedz mi jakie mleko kokosowe powinnam kupić bo jest tego tyle ze nie wiem na co mam przy zakupie patrzeć ?

i jedno i drugie 😉

Mleko i olej 🙂 oba składniki wykorzystane są w zupie.

Super przepis! Jak wszystkie zresztą 🙂 Mam tylko pytanie odnośnie mleka kokosowego. Czy chodzi o takie gęste w puszce, czy o takie w kartonie typu Alpro (które w sumie jest napojem)? I czy nadawałoby się mleko robione samemu z wiórków kokosowych?
Aniu jesteś super motywacją <3

Pod koniec gotowania.

Aniu a ziemniaki blendujemy z potem i wywarem? Czy robimy masę tylko z warzyw? Pozdrawiam 🙂

Oczywiste miało być z porem 😉

Aniu, powiedz czy lepiej użyć mleko ko kokosowe takie płynne z kartonu czy gęste z puszki

Nie ma to znaczenia, i takie i takie jest w porządku 🙂 Pozdrawiam

Aniu,mało jest przepisów w internecie odnośnie śniadania BT dla osób które oprócz glutenu,mleka krowiego nie tolerują jajek,czuje się ospała po śniadaniu węglowodanowym i chce przestawić się na bialkowo-tłuszczowe ale brak mi pomysłów kombinuje może jajecznica z tofu? Z mięsa jadam przeważnie ryby,a do kiełbasek też nie wiem czy chce wracać jedynie do szynki parmeńskiej 😉

A jak trochę nie w temacie…czy jest szansa na post o hipoglikemii?

Super 🙂 a można zamiast mleka kokosowego użyć mleka migdałowego ?
Kasia

Aniu mogłabyś napisać jaka sól jest najzdrowsza stosowana do potraw?

Polecam sól morską lub himalajską. Pozdrawiam

widziałam takie w Zara Home bodajże, albo Home&You