Żywność z konopi – dużo wartościowego białka!
Dziś parę słów o ziarnach konopi, które znalazły swoje stałe miejsce w moich kuchennych szafkach.
Kiedyś (nie tak dawno) uprawiano je w Polsce i wykorzystywano do bardzo różnych celów: m.in. produkowano z nich tkaniny, ale gościły też na stołach. Skojarzenia z konopiami indyjskimi, którymi ludzie się odurzają przyniosły wiele sporów i zakazów. W efekcie o konopiach niemal zapomniano.
A już same ziarna są po prostu zdrowe. Zawierają pełnowartościowe białka i błonnik. Są źródłem kwasów omega 3 i omega 6 w bardzo dobrych proporcjach. To świetne rozwiązanie problemu dostarczania aminokwasów egzogennych dla wegetarian. Są lekkostrawne. I nie budzą tylu kontrowersji co soja. Zdrowy jest olej z konopi, a także mleko, które można zrobić z ziaren w domu – w blenderze lub kupić w sklepach z ekologiczną żywnością. Ja ostatnio kupiłam na Targu Śniadaniowym w Warszawie, ale można je znaleźć także na stronach internetowych.
Przy tym same ziarna są po prostu smaczne, więc można je dodać np. do sałatki.
Ja tak je polubiłam, że zabrałam na urlop 🙂
Lunchbox: łuskane ziarna konopi , łyżka pestek słonecznika, pokrojony koperek oraz mięta, łyżka pesto z bazylii, sól morska, pieprz, kminek, pokrojone pomidorki oraz odrobina balsamico
Komentarze 20 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Próbowałam i na prawdę polecam 😉 A oprócz masła można wyroby konopne można stosować jako suplementy diety! Ja jako sportowiec stosuje CBD Active (Hempking)
Zaskocz znajomych oraz rodzinę nowymi smakami!
Dużo dobrego można znaleźć na http://www.hempfoodie.pl
Brzmi bardzo ciekawie, szkoda tylko ze konopia jest u nas nielegalna. Nie mniej nie omieszkam spróbować 🙂
Film 🙂 to nie o taką konopię chodzi 🙂 Niestety lub stety nie mają one takich właściwości, o jakich część z nas myśli słysząc hasło konopie:) Te małe i niepozorne nasionka o wielkiej mocy!
Spośród ponad 3 milionów roślin jadalnych na Ziemi, żadna inna roślina nie może się równać z żywieniową wartością nasion konopi.
http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/super-zywnosc.html#konopie
Aniu, dobry buszek indyjsiej też nie zaszkodzi,a poszerzy i rozwinie zmysły i umysł 🙂
Witam 🙂 Aniu jakie białko serwatkowe stosujesz? jakie polecasz? jest ogromny wybór na rynku a jedyne czym się sugeruje to brakiem zawartości soji w produkcie oraz minimalna ilością węglowadnów. Dziękuje za odpowiedź! Pozdrawiam
Cześć ! Czy ziarna konopi nie muszą być czasem niełuskane żeby były zdrowe ? Czy nie jest to tak jak z sezamem , orzechami jeśli chodzi o jełczenie ??
Witam cieplutko jestem tu po raz pierwszy zafascynowana dobrym żywieniem i pasją do sportu. Od jakiegoś czasu biegam i stąd pytanie czy jeśli biegam 20-30 minut po 20.00 3-4 razy w tyg. to mimo, że późno muszę/powinnam coś zjeść ? .
Aniu, uważnie śledzę Twojego bloga, bardzo się cieszę częstotliwością wpisów i ewidentnie widzianymi chęciami nauczenia nas, czytelniczek podstaw zdrowego żywienia, uprawiania sportu oraz innego podejścia do codziennego funkcjonowania. Proponowałabym stworzenia takiego “must have” zdrowej żywności i składowych. Często czytam i korzystam z przepisów, ale w ostatniej chwili muszę skoczyć po coś do sklepu, co wydłuża czas przygotowania. Pozdrawiam i życzę sukcesów. Całym sercem wspieram!!!
Droga Aniu!
Wraz z mężem wykorzystujemy Twoje przepisy oraz rady zdrowego żywienia w naszym jadłospisie. I stąd moja prośba: proszę o wydanie książki! W Twoich przepisach widać 100% profesjonalizmu, a tego brakuje na półkach księgarń.
Życzę dalszych sukcesów! Pozdrawiam 🙂
Witam Aniu, jak często w tygodniu należy jeść mięso, jeżeli nie można spożywać ryb? I jakie są zastępniki pełnowartościowego białka?
Tak z innej beczki.
Możesz coś napisać na temat kukurydzy- nic wyszukiwarka na blogu mi nie znalazła, oraz na temat przechowywania żywności szkło czy specjalne pojemniki plaskiowe a może próżniowe?
Pozdrawiam 🙂
Bravo Pani Aniu! niewielu ludzi w dzisiejszych czasach niewielu ludzi,stara się imponować intelektem, oczytaniem, znajomością języków, wiedzą ogólną, obyciem i uczestniczeniem w życiu kulturalnym na wysokim poziomie. Pani pomaga ludziom odzyskać wiarę we własne możliwości, uświadamia na temat zdrowego odżywiania! hejt na Panią jest nie słuszny!Ma Pani bardzo duża wiedzę na temat zdrowia, diety i dzieli się Pani z innymi tym co najlepsze a nie zdjęciami torebek…..Podziwiam
Aniu,
a czy niełuskane ziarna można też jakoś wykorzystać do jedzenia ?
Kupiłam ostatnio i zastanawiam się czy można je spożywać również jako dodatek do sałatki.
pozdrawiam!
miksuj w młunku do kawy 😉
Przepraszam, że nie na temat ale chciałabym zapytać, co sądzi Pani o zielonej kawie? Warto pić? Pozdrawiam serdecznie:)
W końcu są bardziej dostępne w Polsce, bo tego brakowało Mi w sklepach ekologicznych! Zawsze przywoziłam sobie zapasy z innych krajów 😉 później odkryłam, że konopie niełuskaną można kupić na bazarach jako “karmę dla ptaków” , trzeba ją sobie przed zjedzeniem zmienić jak siemię, w łusce też jest wiele cennych składników 🙂
http://aluh.pl
Słyszałam właśnie wiele dobrego na temat ziaren konopii, teraz musze je koniecznie kupić. Podobnie o oleju z konopii 😉
http://wenus-lifestyle.pl/2014/07/wlasciwosci-oleju-tamanu-sposob-na-tradzik/
E myślałem, że tu o inne konopie chodzi;( heh żart;)
to te same … tylko bez thc…