Bezglutenowe ciasto z gruszką i jabłkiem

Nie masz pomysłu na ciasto?

Myślisz, że przygotowanie zdrowych słodkości zajmuje dużo czasu?

Systematycznie staram się obalać ten mit:) Przygotowanie niektórych zdrowych ciast naprawdę nie jest dużym wyzwaniem. Większość czasu pracuje piekarnik:) Natomiast satysfakcja i zadowolenie domowników i Twojego organizmu bezcenne. 

Bezglutenowe ciasto z gruszką i jabłkiem

Składniki

  • 150 g jabłek
  • 150 g gruszek
  • 20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee
  • 100 g ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 200 g śmietanki roślinnej np. gęstego mleczka kokosowego (puszkę trzymałam wcześniej w lodówce. Odlałam wodę a gęstą część dodałam do ciasta.)
  • 3 jajka
  • Przyprawy: cynamon, kardamon, wanilia,
  • soda oczyszczona

Przygotowanie:

Tłuszcz i słód zmiksowałam w robocie kuchennym (można użyć miksera). Następnie wbiłam jajka, mąkę, sodę oczyszczoną i wszystko wymieszałam. Dodałam śmietankę roślinną (w moim przypadku gęste mleczko kokosowe).

Następnie dokładnie umyłam, obrałam i pokroiłam w plasterki owoce.

 

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (można też użyć prostokątnej foremki).

Połowę masy na ciasto przełożyłam do tortownicy, poukładałam na niej jabłka, następnie nałożyłam drugą część masy, a na wierz ułożyłam gruszki. Całość posypałam przyprawami: cynamonem, kardamonem i wanilią.

 

Piekłam w piekarniku w 180 stopniach ok. 40-50 minut.

 

Prawda, że proste? 🙂

 

Pamiętaj, że jeśli nie masz w danej chwili jakiś składników w domu, możesz użyć zamienników – np. w przypadku słodu, zawsze przedstawiam sugerowany, najzdrowszy według mnie wybór, ale Ty możesz użyć w zastępstwie innego – to będzie Twój wybór 🙂

 

dsc_9091

12 listopada 2016 / 43 komentarze

Komentarze do wpisu 43 komentarze

  • sandra napisał(a):

    Prosze o podpowiedz:
    *szczypta wanili – czy to powinna być szczypta miąższu z laski wanili, cukier wanilinowy czy masz moze inny produkt sprawdzony, prosze o rade?
    *śmietanka roślinna – prosze o przykład, za jakim produktem powinnam rozejrzeć się w sklepie:)
    chciałabym aby ciasto mi wyszlo, dlatego prosze o przykladowe produkty.

    dzieki! i pozdrawiam

  • Magdalena napisał(a):

    Aniu, ciasto nie potrzebuje proszku do pieczenia?

  • Reska napisał(a):

    Ciacho musiało być przepyszne! Chyba pojawi się u nas na świątecznym stole! Uwielbiam Panią i Pani boskie, przepyszne przepisy 🙂 Ciepło pozdrawiam :*

  • Katarzyna napisał(a):

    Aniu jestem na diecie bezglutenowej, zastanawiam sie czy mąka owsiana bezglutenowa jest w pełni dla mnie bezpieczna. Ciasto oczywiście upiekłam na mące kokosowej. Wyszło przepyszne jednak nie wyrosło duże. Czekam na kolejne Twoje przepisy????

  • Małgorzata napisał(a):

    Anu jakich jablek uzywasz?

  • Ewa napisał(a):

    A czy zamiast maki owsianej moge uzyc zytniej ? Pytam poniewaz wlasnie taka posiadam 😉

  • Ania napisał(a):

    U mnie powstała zmodyfikowana wersja – wszystkie składniki zmniejszone o połowę, tylko jabłka, mąka jaglana zamiast tej z przepisu i erytrytol jako słód. Wyszło jednak pyszne 🙂

  • Natalia G napisał(a):

    Właśnie piekę dla siostry na urodziny, mam nadzieję, że będzie smakować tak dobrze jak wygląda☺️☺️☺️

  • Sandra napisał(a):

    Pycha:)

  • Weronika napisał(a):

    Aniu właśnie ciasto wyszło z piekarnika… Jest przepyszne????????

  • werka brzez napisał(a):

    Prezentuje się świetnie! Można jako zamiennika użyć mąki ryżowej? Z góry dzięki za odpowiedź 🙂

  • Łucja napisał(a):

    Aniu,jakie mleko kokosowe polecasz, by było takie gęste?

  • Ania napisał(a):

    Spróbowałam, ale niestety wyszedł mi zakalec 🙁 ciasto prawie w ogóle nie urosło. Nie miałam wszystkich składników dokładnie takich jak w przepisie. Różnica polegała na użyciu mleczka light, białego cukru i mąki tortowej. Co mogło pójść nie tak? Zauważyłam, iż mimo trzymania mleczka w lodówce miało ono jednolitą konsystencję – bez części gęstej i wody. Będę wdzięczna za feedback 🙂

    • Moni napisał(a):

      nie kupuj mleczka ‚light’ ono nie posiada dwoch warst, pewnie dlatego masz zakalec. lepiej dodaj jogurt grecki tylko taki ktory ma gesta konsystencje.

  • Olika napisał(a):

    A mozna dodac mąkę z amarantusa? Tylko taką obecnie posiadam w domu 🙂

  • Joanna napisał(a):

    A ja ostatnio notorycznie piekę Aniu Twoje ciasto z jabłek i kaszy jaglanej:) pycha! dzięki za inspirujące przepisy!

  • Marta napisał(a):

    Super!!! Jestem od tygodnia na diecie, ale dziś mam spotkanie z przyjaciółmi i postanowiłam upiec coś wyśmienitego i zdrowego – ten przepis idealnie się do tego nadawał. Wyszło bardzo smaczne i mam nadzieję, że będzie smakowało moim znajomym. Zamieniłam tylko mąkę owsianą na orkiszową (bo po prostu nie miałam jej w domu). Dziękuję !!!

  • Paulina napisał(a):

    A mąka koksowa zamiast owsianej? 😉

  • KLAAJDKA napisał(a):

    W tym tygodniu mam nadzieję znajdę czas i upiekę, bo wygląda pysznie!!

  • Ania napisał(a):

    Aniu jaką masz grupę krwi? Pytam z ciekawości 🙂

  • Sylwka napisał(a):

    Wlasnie dzis mialam ochote na szarlotke ( gruszka byla do obiadu do kurczaka) a ze oprocz glutenu nie moge jesc jajek wiec dosc czesto robie robie wariacje twojego przepisu na ciasto z jagodami ( wykorzystuje biszkopt )- to na zdjeciu w ksztalcie serca. Placek zaraz bedzie gotowy. Szukam jeszcze pomyslu jak zrobic czekoladowa polewe. Dzieki Aniu za super przepisy

  • Ola napisał(a):

    Jutro przetestuję z moim Sześciolatkiem, największym fanem Twoich przepisów.

  • Madziaduzinowa napisał(a):

    Własnie upiekłam..pycha !!!pozdrawiam Cie Aniu ????

  • Kasia napisał(a):

    Aniu! Powiedz mi, czy przygotowując takie ciasta, nie podjadasz w trakcie? 😀 Fakt, trzeba ciasta spróbować, sprawdzić czy już odpowiednie itd (przynajmniej ja mam taką wymówkę :D). Bo moje było tak dobre, że ze dwie łyżki pochłonęłam. Obecnie jest w piekarniku i wygląda obiecująco ;).
    Pozdrawiam!

  • Julia napisał(a):

    A wiesz Aniu może, czy można jakoś w tym przepisie zastąpić jajka?

  • Monika napisał(a):

    Witam . A co mozna dodać zamiast jajek ?? Mam nietolerancję na całe jajka 🙁 ????????????????

  • Ola napisał(a):

    Przepis super! Jaka bezglutenowa maka mozna zastapic make owsiana? Dziekuje za inspiracje 🙂

  • Kasia Witkowska napisał(a):

    a można wykorzystac zamast mąki osianej można użyć mąki jaglanej??

    • Sylwik napisał(a):

      Przecież Ania wyraźnie pisze ze możemy zastępować tym co mamy. Nie mamy owsianej użyjemy innej bezglutenowej a jeżeli nie musimy eliminować glutenu to użyjmy np orkiszowej 😉

  • Ewelina napisał(a):

    Aniu, ile tej sody?

  • Kierunek Chorwacja napisał(a):

    Zabieram się za pieczenie tego świetnego ciasta, ale pozwolę sobie dodać więcej gruszek 😀

  • adiarek napisał(a):

    Aniu czy mogłabyś kiedyś napisać artykuł o używaniu tłuszczu w gotowaniu, bo o ile kwestia smażenia jest dla mnie jasna (wiem że należy używać tłuszczów o największej temperaturze dymienia) to gotowanie i pieczenie jest dla mnie zagadką. Spotkałam się z opinią że większości tłuszczów nienasyconych nie można dodawać do potraw których temperatura przekracza 40 stopni C . Czy to oznacza że podczas pieczenia kwasy tłuszczowe np w orzechach czy awocado ulegają zmianie albo destrukcji?

  • Milena napisał(a):

    Wygląda tak, że ślinka cieknie! A ciasto ala szarlotka jesienią to to, co tygryski lubią najbardziej!;) I jeszcze w wersji fit. Pozdrawiam Aniu.

  • Klaudia napisał(a):

    Świetny przepis, muszę je spróbować jak najszybciej!! ☺️
    Ania co mogłabym użyć zamiast śmietanki roślinnej? ????????

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *