dsc_9103

Bezglutenowe ciasto z gruszką i jabłkiem

Nie masz pomysłu na ciasto?

Myślisz, że przygotowanie zdrowych słodkości zajmuje dużo czasu?

Systematycznie staram się obalać ten mit:) Przygotowanie niektórych zdrowych ciast naprawdę nie jest dużym wyzwaniem. Większość czasu pracuje piekarnik:) Natomiast satysfakcja i zadowolenie domowników i Twojego organizmu bezcenne. 

Bezglutenowe ciasto z gruszką i jabłkiem

Składniki

  • 150 g jabłek
  • 150 g gruszek
  • 20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee
  • 100 g ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 200 g śmietanki roślinnej np. gęstego mleczka kokosowego (puszkę trzymałam wcześniej w lodówce. Odlałam wodę a gęstą część dodałam do ciasta.)
  • 3 jajka
  • Przyprawy: cynamon, kardamon, wanilia,
  • soda oczyszczona

Przygotowanie:

Tłuszcz i słód zmiksowałam w robocie kuchennym (można użyć miksera). Następnie wbiłam jajka, mąkę, sodę oczyszczoną i wszystko wymieszałam. Dodałam śmietankę roślinną (w moim przypadku gęste mleczko kokosowe).

Następnie dokładnie umyłam, obrałam i pokroiłam w plasterki owoce.

 

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (można też użyć prostokątnej foremki).

Połowę masy na ciasto przełożyłam do tortownicy, poukładałam na niej jabłka, następnie nałożyłam drugą część masy, a na wierz ułożyłam gruszki. Całość posypałam przyprawami: cynamonem, kardamonem i wanilią.

 

Piekłam w piekarniku w 180 stopniach ok. 40-50 minut.

 

Prawda, że proste? 🙂

 

Pamiętaj, że jeśli nie masz w danej chwili jakiś składników w domu, możesz użyć zamienników – np. w przypadku słodu, zawsze przedstawiam sugerowany, najzdrowszy według mnie wybór, ale Ty możesz użyć w zastępstwie innego – to będzie Twój wybór 🙂

 

dsc_9091

12 listopada 2016 / 43 komentarze

Komentarze do wpisu 43 komentarze

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *