Aspartam E951 – słodka trucizna! Ważna informacja dla kobiet w ciąży!

Można go znaleźć m. in. w dżemach, napojach, witaminach, gumach do żucia, cukierkach, jogurtach, owocowych napojach gazowanych, płatkach śniadaniowych, sosach do lodów, syropach do kawy, słodzikach , ketchupach, w izotonicznych napojach dla sportowców…

Aspartam (E951)- syntetyczny słodzik, obecny w ogromnej ilości produktów spożywczych.

Zachęcam do obejrzenia krótkiego filmu—>zobacz jaki wpływ na nasze zdrowie ma aspartam (E951)

Praktycznie nie zawiera kalorii, więc jest nagminnie spożywany przez ludzi  dbających o szczupłą sylwetkę i lubiących słodki smak.   W USA przez 8 lat od odkrycia aspartamu nie zezwolono na jego rejestrację ze względu na niebezpieczeństwo zdrowotne.  Po latach silnych działań lobbingowych producentów aspartamu,  w 1980 roku został oficjalnie zarejestrowany jako dodatek żywnościowy, pomimo obaw jakie płynęły ze środowisk naukowych.

W skład aspartamu wchodzi kilka związków chemicznych

  • Metanol – trucizna,  która zamienia się w  rakotwórczy aldehyd mrówkowy
  • Dwuketopiperazyna (DKP)- w doświadczeniach na zwierzętach powodowała guzy  w mózgu
  • Fenyloalanina –  może powodować liczne problemy neurologiczne

Ponadto spożycie aspartamu może tworzyć korzystne warunki do rozwoju:

  • depresji
  • sklerozy
  • ziarnicy złośliwej
  • cukrzycy
  • choroby Alzhaimera  i Parkinsona
  •  artretyzmu
  • ataków paniki, padaczki
  •  niedoczynności tarczycy, która prowadzi do otyłości

Ważne informacje dla KOBIET W CIĄŻY!

Regularne spożywanie sztucznych słodzików przez kobiety w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu. Badacze przeprowadzili wywiady z 60000 Dunek w ciąży, pytając je o rodzaj spożywanych przez nie napojów niskokalorycznych, po czym porównali wyniki tych wywiadów z przebiegiem ich porodów.

Okazuje się, że codzienne picie jednej puszki dietetycznego (niskokalorycznego) napoju gazowanego zwiększa o 38% ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu w porównaniu z kobietami, które nigdy ich nie piły (odpowiednio 4 puszki dziennie zwiększają to ryzyko o 78%).

Poród określa się przedwczesnym jeśli wystąpi przed 38 tyg. ciąży (normalna ciąża trwa 40 tyg.).

Wyniki badań opublikowane przez amerykański magazyn medyczny  American Journal of Clinic Nutrition. (sponsorowane przez UE)

Komentarze 29 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

I dobrze przeczytales. Aspartam spozywany w normalnych ilosciach nie jest w ogole szkodliwy.

Niedawno w Aldi kupilam zestaw witamin w formie drazetek musujacych. Zrobilam kilka podejsc, ale jakos mi to nie smakowalo, pozniej zauwazylam,ze to od tego mam dziwne sensacje z w zoladku i jelitach. Sprawdzilam sklad i od razu rzucil mi sie w oczy aspartam. Nie wiem co tam jeszcze bylo, ale zaraz to wyrzucilam.

Jedyna zdrowa alternatywa dla cukru, ale niestety dość droga, jest stevia, która ma pochodzenie roślinne.

Bardzo istotna informacja, szczególnie dla kobiet w ciąży!
Jeśli przed ciążą kobieta nie dbała o dietę, to czas oczekiwania na dziecko jest idealną motywacją do zmiany nawyków żywieniowych.
Cieszę się, że propagujesz zdrowy styl życia i nie zapominasz o kobietach spodziewających się dziecka.

Nie chcę żeby to wyglądało jak “czepianie się”, chciałam tylko uściślić informację – poród przedwczesny to poród przed 36.ukończonym tygodniem ciąży, 38. tydzień to poród o terminie.

Fenyloalanina to niezbędny aminokwas egzogenny. Wiadomo, aspartam nie jest jej dobrym źródłem i nie powinniśmy go spożywać z tego względu, jednak utożsamianie fenyloalaniny z trucizną to poważny błąd. Związek ten uszkadza układ nerwowy osób CHORYCH na fenyloketonurię oraz mających różne inne zaburzenia jego metabolizmu, nie zdrowych ludzi. Spożycie niebezpiecznego nadmiaru tego aminokwasu przez zastosowanie aspartamu jest niemożliwe, ponieważ aspartam daje słodycz w bardzo niewielkich stężeniach. Aspartam nie jest zdrowy, ale nie jest to też cyjanek, wobec tego odstawianie z premedytacją leków zawierających aspartam, a przepisanych przez lekarza, bardziej zaszkodzi niż pomoże. Kolejny poważny błąd rzeczowy: aspartam NIE zawiera DKP. Jest on estrem metylowym dipeptydu złożonego z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego (kolejny aminokwas biogenny). DKP może tylko powstawać w roztworach aspartamu podczas długotrwałego przechowywania. Nie bądźmy wariatami. Warto rezygnować z takich wynalazków w miarę możliwości, ale to, że spożyjecie czasem napój słodzony aspartamem np. płyn zalecony przez lekarza nie oznacza od razu, że zejdziecie na raka.

Gumy do zucia sa dostepne zarowno ze stewia, jak i ksylitolem. W kazdym sklepie BIO mozna dostac.

Pani Aniu, czy ksiazka dostępna w Biedronce to ta sama co w Emipku? Ta w Biedronce ma inna okładkę.

Z aspartamu zrezygnowałam już dawno. Jak trzeba coś posłodzić, to lepiej dodać stewii lub ksylitolu.

Niestety jest to prawda. Jako nastolatka przez 3 lata stosowałam aspartam (kupowałam w aptece słodziki) w dużych ilościach zamiast cukru – słodziłam np. herbate i kawe po 4 pastylki do szklanki, dodawałam go do deserów, jadłam również sam słodzik zamiast słodyczy. Odchudzałam się. Dziś leczę się nadal (od kilku lat) neurologicznie, mam ataki paniki, zaburzenia gospodarki organizmu, alergie na 90% pokarmów, puchną mi nogi, ma problemy z myśleniem i z pamięcią. Jest lepeij, ale byłam… wrakiem człowieka. Neurolog po rozpoznaniu powiedział mi, że to aspartam zrujnował mi organizm. Nie używajcie go, lepiej posłodzić mniej kawę czy herbatę, niż leczyć się jak ja teraz. Pozdrawiam Was Dziewczyny i Ciebie Aniu.

Ja znalałam aspartam w singularze, leku przepisanego przez lekarza alergologa dla mojego dwuletniego dziecka…. I mam dylemat czy podawać lekarstwo, które powinno pomóc dziecku a zawiera takie świństwo…obłęd…

daj spokoj, w leku jest tego odrobina, problemem jest to, że ludzie kupują na maksa przetworzoną żywność zamiast gotować w domu z produktów a nie polproduktow. jesli poza lekami wykluczysz mu z diety aspartam to bedzie zdrowy.

Od kiedy zachorowałem na cukrzyce całkowicie zrezygnowałem z białego cukru. Polecam wszystkim stewie i ksyolitol czyli cukier brzozowy.

Czytając książkę “Zamień chemię na jedzenie” zrezygnowałam z aspartamu i acesfulamu. Staram się wybierać produkty które nie mają tych syntetycznych cukrów. Dobrze że Pani o tym wspomina, musimy dbać o siebie! 🙂

Sorry ale cukier brązowy a xsylitol to nie to samo. Wprowadzasz ludzi w błąd. Są 2 rodzaje substancji słodzącej nazywanej cukrem brązowym. Jeden z trzciny a 2 z brzozy. Także używanie tej 2 nazwy może wprowadzić kogoś w błąd. Chyba ze dodamy z czego jest produkowany.

Wciśnij na Youtube “rakotwórcza słodycz” 🙂

Hej Ania!
Uwielbiam żuć gumę, ale po przeczytaniu twojego artykułu chyba muszę z niej zrezygnować! Czy znasz jakąś zdrową gumę ?? Pozdrawiam Ada! 🙂

Przecież od lat wszędzie mówi się o szkodliwości aspartamu, przy czym problem dotyczy wszystkich słodzików, bo jak się okazało inne także mają właściwości rakotwórcze. Już nawet cukier jest lepszy niż sztuczny słodzik.

http://www.kateupset.pl